ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Επισημάνσεις για την περιφρούρηση της υγείας αγροτών, εργαζομένων των ΚΥΔ και της Δημόσιας Υγείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                             Αθήνα, 14 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Επισημάνσεις  για την περιφρούρηση

της υγείας αγροτών, εργαζομένων των ΚΥΔ και της Δημόσιας Υγείας

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συνιστά και επισημαίνει στους αγρότες της πατρίδας μας αλλά και στους εργαζόμενους των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) την αυτονόητη υποχρέωσή τους για την κατά γράμμα τήρηση των μέτρων των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. 

Για τον λόγο αυτό συστήνει η υποδοχή των παραγωγών στα κατά τόπους ΚΥΔ να γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού ως πρακτική αποφυγής του συνωστισμού, ενώ όσοι παραγωγοί προσέρχονται χωρίς ραντεβού να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας και να αποχωρούν από το σημείο. 

Επιπροσθέτως, απευθύνει έκκληση για προηγούμενη επικοινωνία μεταξύ αγροτών και ΚΥΔ ώστε οι αιτούντες να γνωρίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία τους στον χώρο. 

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους φορείς των Κέντρων, ο Υπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

  • ·         Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων 
  • ·         Αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.
  • ·         Δημιουργία χωρισμάτων 
  • ·         Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας
  • ·         Συχνές απολυμάνσεις
  • ·         Χρήση προστατευτικών – ιατρικών μασκών και γαντιών 
  • ·         Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό
  • ·         Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων 
  • ·         Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων
  • ·         Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.