Τρύπια Βάρκα - Που σε κρατανε να ‘ξερα

Αν είναι κάτι από το οποίο έχουν... χορτάσει οι καπνοπαραγωγοί στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι τα ψέµατα. Όπως έλεγε στη στήλη ο πολύπειρος Πασχάλης Κατσάρας, πρόεδρος του ΑΣ «Σαµσούς» στην Πιερία, «ακούµε ψέµατα από παντού. Αυτό που συµβαίνει είναι φοβερό». Τί ήταν αυτό που έκανε έξαλλο τον συνήθως πράο συνοµιλητή µας; Οι υποσχέσεις των εµπόρων, που για µια ακόµη φορά για να πείσουν τους καπνοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν έλεγαν ότι θα πληρώσουν τουλάχιστον 5 ευρώ το κιλό, αλλά τώρα που ήρθε η κρίσιµη ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κάνουν τον... Κινέζο και οι τιµές που δίνουν είναι στα περσινά επίπεδα, των 4,70 ευρώ το κιλό. Υ.Γ. Ο Μαυρουδής πάντως, επ'αφορµή του επενδυτικού προγράµµατος που «τρέχει» η νέα ιδιοκτήτρια Japan Tobacco International στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, παροτρύνει για αύξηση των αγορών ελληνικών καπνών.

Όχι, βέβαια, πως τα πράγµατα είναι καλύτερα για τους παραγωγούς σε σχέση µε την αντιµετώπιση από την Πολιτεία. Για τις φετινές ζηµίες που φτάνουν έως και 40% στην καπνοπαραγωγή της Πιερίας, ο ΕΛΓΑ θεώρησε ως αίτιο της καταστροφής την ελλιπή καλλιεργητική φροντίδα, αλλά οι αγρότες που πήγαν δείγµατα καπνού στο Πανεπιστήµιο, οι ερευνητές εκεί τους δικαίωσαν, καθώς αποφάνθηκαν πως προκλήθηκε από τα καιρικά φαινόµενα. «Επειδή η συγκοµιδή είχε ολοκληρωθεί, ο ΕΛΓΑ πλέον δεν αναγνωρίζει τίποτε και δεν µας αποζηµιώνει. Και µένουµε για δεύτερη χρονιά χωρίς στήριξη, διότι και για την περσινή ζηµιά που υποτίθεται θα παίρναµε ένα βοήθηµα από το de minimis, όταν άλλαξε η κυβέρνηση µας είπαν ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Εξαπατηθήκαµε και από εδώ», ανέφερε µε αγανάκτηση ο πρόεδρος του ΑΣ «Σαµσούς».

Και µια και ο λόγος για τον ΕΛΓΑ, ακούγεται πως οι αποζηµιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν το καλοκαίρι στις δενδρώδεις καλλιέργειες του κάµπου της Ηµαθίας, πηγαίνουν για Απρίλιο του 2020 και βλέπουµε. Αν ισχύει αυτό, µιλάµε για την απόλυτη καταδίκη σε ένδεια εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων παραγωγών, που είδαν τη σοδειά τους να χάνεται σε µια ώρα. ∆ιότι η θεοµηνία της 10ης Ιουλίου, σε κάποια χωριά όπως το Μακροχώρι, η Νικοµήδεια, η Παλαιά και η Νέα Λυκογιάννη, το ∆ιαβατό δεν άφησε όρθιο ούτε κολυµπηθρόξυλο. Για αυτό η νέα ηγεσία του ΕΛΓΑ ας κοιτάξει λίγο το θέµα και ας επισπεύσει τις πληρωµές γιατί τα πράγµατα είναι πραγµατικά πολύ δύσκολα.

ΠΗΓΗ: agronews.gr