Το ΟΣΔΕ πάνω του παίρνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Βάρρα οι εργαζόμενοι

Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, ο περιώνυμος «τεχνικός σύμβουλος», ο οποίος, εδώ και χρόνια, έχει κάνει απόβαση στον Οργανισμό Πληρωμών, από τον Σύλλογο Εργαζομένων εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία προβάλλεται μετ’ επιτάσεως η ανάγκη «απεξάρτησης» του δημόσιου φορέα από κάθε είδους εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρονται τα ακόλουθα:

Εκ του νόμου υπεύθυνος για να υπερασπιστεί τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ή εκφοβισμό είναι ο ΠΣΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος δεν χρειάζεται τη βοήθεια αυτόκλητων υπερασπιστών, ειδικά αν αυτοί εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η σφοδρότητα της προσωπικής επίθεσης κατά του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος, η οποία δείχνει να έχει ως αφορμή αφενός, τις αποφάσεις που έλαβε για την ενίσχυση της on line καταχώρησης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, ΕΑΕ 2020, αφετέρου την επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2021, καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την πάγια θέση του Συλλόγου μας για απεξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την εξωτερική ανάθεση αυτών των υπηρεσιών. Τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζονται τη χορήγηση ενισχύσεων που προσεγγίζουν τα 3 δις ευρώ ετησίως. Μέχρι σήμερα ο ολοκληρωτικός έλεγχος και η διαχείριση του ΟΣΔΕ από ιδιώτη σύμβουλο δημιουργεί μονοπωλιακές συνθήκες. Γι’ αυτό λοιπόν, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οφείλουν να ακούσουν προσεκτικότερα τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια ζητούν την αυτοδύναμη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού.

Η αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, του περιεχόμενου μηνύματος, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Προέδρου του Οργανισμού, εάν είναι ακριβής, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους εργαζομένους του, για την τήρηση του απορρήτου. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς σύμφωνο εμπιστευτικότητας υπογράφουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν θα είναι εφικτή στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στοχοποίησης των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα διεξάγει το διαγωνισμό που αφορά την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για το 2021, καθώς και την αντίστοιχη επιτροπή παραλαβής του έργου, ζητούμε η επιλογή τους να διενεργηθεί με κλήρωση, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, παρουσία εκπροσώπου του Συλλόγου μας. Σε περίπτωση που η Διοίκηση κρίνει απαραίτητη

τη συμμετοχή στις εν λόγω επιτροπές υπαλλήλων συγκεκριμένων ειδικοτήτων ή συγκεκριμένων Διευθύνσεων, θα πρέπει η κλήρωση για τα αντίστοιχα μέλη της Επιτροπής, να διενεργηθεί μεταξύ όλων των υπαλλήλων που ανήκουν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση ή ειδικότητα και η Επιτροπή να συμπληρωθεί με μέλη που θα κληρωθούν από το σύνολο των υπαλλήλων του Οργανισμού, ή τουλάχιστον αυτών που έχουν έδρα την Αθήνα.

Ο Σύλλογος μας παρακολουθεί στενά τα θέματα που σχετίζονται τόσο με την ανάθεση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ιδιώτες, όσο και με τη διαδικασία πιστοποίησης φορέων για τη συλλογή και υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, τα οποία δυστυχώς είναι φανερό ότι συνδέονται μεταξύ τους και δίνουν στο σχήμα Gaia Επιχειρείν – Neuropublic A.E. με την ιδιότητα του φορέα συντονισμού, δεσπόζουσα θέση στον «ανταγωνισμό». Για τον λόγο αυτό, θα παρεμβαίνουμε προς κάθε εμπλεκόμενο, σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνουμε ότι θίγεται η ορθή και αυτοδύναμη λειτουργία του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιδιώκουν την κερδοσκοπία σε βέρος των αγροτών και του Δημοσίου.


Καταιγιστικές μοιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του ΟΣΔΕ, με τη δυναστεία του «τεχνικού συμβούλου» να χάνει τα ερείσματά της και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακτά, μετά από χρόνια παραχωρήσεων και υποχωρήσεων, ξανά τον έλεγχο της κατάστασης.

Η επίθεση που εξαπολύει τα τελευταία 24ωρα και μάλιστα με τηλεοπτικό σποτ η επίδοξη «δυναστεία» σε βάρος του προέδρου του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα, είναι δηλωτική της κατάστασης πανικού στην οποία έχει περιέλθει η γνωστή και ως «συντεχνία του ΟΣΔΕ» και δεν αποτελεί πάρα την τελευταία γραμμή άμυνας πριν από την ολοκληρωτική της κατάρρευσή.

Η πρώτη ήττα για τη «δυναστεία» ήρθε προ ημερών, όταν υποχρεώθηκε κακήν κακώς να επαναφέρει σε λειτουργία την ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, την οποία αυθαίρετα και χωρίς πειστική αιτιολογία είχε κλείσει, με αφορμή την πανδημία. Ήταν εκείνες οι μέρες που όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι οργανισμοί και όλες οι επιχειρήσεις, αναζητούσαν εναγωνίως λύσεις λειτουργίας μέσα από το διαδίκτυο. Σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή, ο περιβόητος «τεχνικός σύμβουλος» προκειμένου να προασπίσει τα στενά εταιρικά του συμφέροντα, επέλεξε να διακόψει κάθε πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, παρασύροντας προς στιγμήν σ’ αυτή τη θέση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Γρήγορα έγινε από όλους κατανοητό, εκτός του συγκεκριμένου «παρόχου», ότι η διακοπή λειτουργίας της ηλεκρονικής βάσης ήταν ένα τεράστιο λάθος. Οι αιτιάσεις του «τεχνικού συμβούλου», ακόμα και σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, έπεσαν γρήγορα στο κενό με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώνει ο ίδιος την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης, παράλληλα με τα αυστηρά μέτρα εξ αποστάσεως υποβολής των δηλώσεων, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.

Το πράγμα δούλεψε μια χαρά, οι κασσάνδες που προέβλεπαν «εστίες αναζωπύρωσης της επιδημίας» έμειναν κασσάνδες. Σήμερα, οι ίδιοι που ήθελαν κλειστή τη βάση του ΟΣΔΕ, επαίρονται για τις 100.000 δηλώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί. Σημειωτέον ότι το κλείσιμο της βάσης, εκείνο το διάστημα των 15 ημερών περίπου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, ειδικά στις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να διακόψουν με τη σειρά τους τη εξέταση των αιτημάτων για ανανέωση των πιστωτικών ορίων των αγροτών (Κάρτες και ΑΔΑ), ενώ οι αγρότες έμειναν εβδομάδες χωρίς χρηματοδότηση και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Αν όλα αυτά δεν εξηγούν την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ η «δυναστεία» μια πρώτη απάντηση έρχεται από την απόφαση της 23ης Μαρτίου 2020 που υπογράφει ο Γρηγόρης Βάρας και προβλέπει «απευθείας ανάθεση για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χαρτογράφηση υφιστάμενης υποδομής πληροφοριακών συστημάτων του σύμφωνα με το Ν. 4412/2016».

Αυτή φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη «δυναστεία» κι αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο το πλέγμα συμφερόντων που έχει αναπτυχθεί γύρω της και έχει κάνει κυριολεκτικά απόβαση στον Οργανισμό την τελευταία 7ετία, καταλύοντας κάθε έννοια αρχής, δικαίου, διαφάνειας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Ανεξαρτήτως πάντως από τα όποια ενδιάμεσα στάδια, η… πόρτα της εξόδου για τον αυτόκλητο κλειδούχο του ΟΣΔΕ έρχεται με την ενσωμάτωση της εν λόγω ιδιότυπης μέχρι σήμερα ηλεκτρονικής βάσης στις 500 υπηρεσίες του open.gov, όπου, είναι πλέον σαφές ότι δεν έχουν και δεν θα έχουν καμιά θέση παρόμοιες «δυναστείες».

πηγή: agronews.gr