Το μέλλον του glyphosate για την ευρωπαϊκή αγορά θα αποφασιστεί το φθινόπωρο του 2022

Για το φθινόπωρο του 2022 εκτιμάται η λήψη απόφασης από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανανέωση ή όχι της άδειας κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου RoundUp, glyphosate, ενός προϊόντος που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Bayer (πρώην Monsanto).

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε με δηλώσεις του στο euractiv.com ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), Bernard Url, με βάση το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα ανανέωσης από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αυτή τη στιγμή, η ουσία glyphosate κυκλοφορεί στην Ε.Ε. με άδεια, που έχει παραταθεί για πέντε χρόνια και ισχύει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Στις 10 Μαΐου 2019, η Κομισιόν ανέθεσε σε τέσσερα κράτη-μέλη να είναι συν-εισηγητές (Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία) στην απόφαση για αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας.

Στις 12 December 2019, η Κομισιόν παρέλαβε τον φάκελο από την ομάδα εταιρειών που ζητούν την ανανέωση της άδειας μετά το 2022. Σύμφωνα με τον κ. Url, πρώτα η ECHA (ευρωπαϊκή αρχή αρμόδια για τα χημικά) θα αποφανθεί εάν η glyphosate είναι καρκινογόνος ουσία ή όχι και στη συνέχεια η EFSA θα εκτιμήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης στα τρόφιμα και στον άνθρωπο.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020 θα χρειαστούν επιπρόσθετες πληροφορίες από τους αιτούντες, κυρίως επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται για τη glyphosate.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα πρέπει να έχουν καταλήξει στην εισήγησή τους τα τέσσερα κράτη-μέλη και να την καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αξιολόγηση.

 

πηγή: agro24.gr