Στα χέρια της Πειραιώς οι δισκέτες των δικαιούχων για τις πληρωμές του τσεκ

Πιστώνονται αυτή την ώρα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (70% της βασικής), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει παραλάβει τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις δισκέτες με τους δικαιούχους και τα αντίστοιχα ποσά και μέχρι το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η σχετική διαδικασία.

Ταυτόχρονα με τις πιστώσεις αρχίζουν βέβαια και τα προβλήματα, καθώς πολλοί λίγοι θα είναι οι παραγωγού που θα προλάβουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Ταυτόχρονα με τις δισκέτες των πιστώσεων, υπ’ όψιν της τράπεζας έχουν τεθεί και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές καταστάσεις με τις χρεώσεις των παραγωγών, οι οποίες προέρχονται από τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και φυσικά, από τις εμπορικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά να πέφτει… πολύ κλάμα, καθώς ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία μεγάλη πίστωση των λογαριασμών των αγροτών είναι μακρύς και έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, για τις οποίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή δεν θα είναι αρκετή για να τις καλύψει. Ήδη στα γραφεία της Agrenda και του Agronews, οι αγρότες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, δηλώνοντας ανήσυχοι για  το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να δουν την πίστωση.

Καλύτερη εικόνα επ’ αυτού θα υπάρξει όταν ο καθένας μπορέσει να δει στο ATM το υπόλοιπο του λογαριασμού του, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελικά αύξηση στο ακατάσχετο στο ύψος των 15.000 ευρώ, όπως είχαν υποσχεθεί οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτό που βάζει σε μεγάλο προβληματισμό τους αγρότες δικαιούχους των ενισχύσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και με τα επίπεδα των προκαταβολών, ειδικά σε παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν «τεχνικές δυσκολίες» είτε με τους δασικούς χάρτες, όπου έχουν αναρτηθεί, είτε με τα βοσκοτόπια, λόγω των γνωστών τεχνικών λύσεων. 

πηγη: agronews.gr