Στα 1.250 ευρώ μηνιαίως + 7.500 ευρώ ετησίως το ακατάσχετο των αγροτών - μετά την έκδοση του ΦΕΚ

«Οι εκχωρήσεις και οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές ισχύουν κανονικά, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις οφειλών. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ το μήνα. Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος»

 

Τις παραπάνω διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, χθες Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, μετά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την υπό ψήφιση τροπολογία για την προστασία των επιδοτήσεων μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ.

Σήμερα η ψήφιση

Εντωμεταξύ, μετά από διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το πλήθος των τροπολογιών, αναβλήθηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των τροπολογιών, καθώς και η ψήφισή τους, για σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την τροπολογία 1864/12 που θεσπίζει την προστασία των άμεσων  κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που λαμβάνουν οι αγρότες, από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως, προστατεύονται οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που αφορούν:

α) τη βασική ενίσχυση

β) την πράσινη ενίσχυση

γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας

δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές

ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Καν. 1307/2013.

Η ισχύς της διάταξης ξεκινά από την 10/12/2018 και ως εκ τούτου καταλαμβάνει και την πληρωμή που διενεργήθηκε χθες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα ενεργά κατασχετήρια, ισχύει δε παράλληλα με το ακατάσχετο του λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Όπως διευκρινίζεται με σχετική ανακοίνωση: «Με την εν λόγω διάταξη προστατεύεται το 88% των δικαιούχων που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα I, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που έχει ταλανιστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου η προστατευτική ισχύς της ρύθμισης είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την επιβίωση των αγροτών, καθώς οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίκτυ  ασφαλείας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων».

Επίσης, με άλλη ανακοίνωση τονίζεται πως για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν χθες και με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

 

πηγη: agro 24