Προχωρά η εκκαθάριση ΕΦΚΑ αγροτών που κόβουν κι εργόσημα, λύση για ΚΕΑΟ από Βρούτση

Ότι θα δει το θέμα και τις περιπτώσεις εκείνες που αγρότες που κόβουν ταυτόχρονα και εργόσημα βρέθηκαν με τις οφειλές βεβαιωμένες στα ΚΕΑΟ λόγω μη εκκαθάρισης εισφορών, υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Το θέμα είχε φέρει στην δημοσιότητα πρώτος ο ΑγροΤύπος, ακολούθησε ερώτηση του Σταύρου Αραχωβίτη στην βουλή, απάντηση γραπτή δεν υπήρξε και τώρα που έγινε επίκαιρη η ερώτηση, απάντησε σχετικά στο Κοινοβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης.

Η ερώτηση αφορούσε στους ασφαλισμένους του άρθρου 42, οι οποίοι έχουν παράλληλα εισοδήματα, έχουν αγροτική δραστηριότητα, δηλαδή, έχουν εισόδημα από άσκηση γεωργικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι κάνουν ημερομίσθια, αποκτούν εισόδημα δηλαδή ως εργάτες γης και καταβάλλεται γι' αυτούς ασφαλιστική εισφορά με το άρθρο 20 του ν.3863. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, υπολογίζεται μία ασφαλιστική εισφορά με βάση το καθαρό εισόδημα. Παράλληλα έχουν καταβάλει ένα ποσό μέσω του εργόσημου του άρθρου 20. Εκεί, τόνισε ο Σταύρος Αραχωβίτης στην Βουλή, όπως ο Νόμος ορίζει, θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός.

Έρχονται επιστροφές ποσών για αγρότες

Μάλιστα σας ανέφερα και την υπουργική απόφαση που το διευκρινίζει, τη 12061/293, αλλά και τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε λίγους μήνες μετά, που λέει ότι για να υπολογιστούν τελικά τι χρωστάνε αυτοί οι άνθρωποι αν είναι χρεωστικοί ή πιστωτικοί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει μέσω του εργόσημου του άρθρου 20. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει ο συσχετισμός των δύο και η διαφορά που θα προκύψει να βγάλει το υπόλοιπο της ασφαλιστικής εισφοράς, πρόσθεσε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα τώρα με όσα απάντησε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν απέκλεισε όντως να έχουν βεβαιωθεί οφειλές στα ΚΕΑΟ, έρχεται λύση γι' αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην κινούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργατών γης παρέπεμψε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή και στο επίμαχο Άρθρο 42, το οποίο αφορά στην εκκαθάριση εισφορών εργατών γης.

Σύμφωνα τώρα με το Άρθρο αυτό για περιπτώσεις εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο και κάνουν κάτω από 150 ή πάνω από 150 μεροκάματα, προβλέπεται ότι δεν θα επιστρέφονται εισφορές. Για όσους όμως δουλεύουν ως εργάτες γης και αμείβονται με εργόσημο, ενώ έχουν ταυτόχρονα και αγροτική δραστηριότητα, αναφέρεται ότι προστίθεται η εισφορά του εργόσημου. Αν ο συγκεκριμένος παραγωγός δεν καλύπτεται με τις εισφορές που καταβάλλει ως αγρότης μπορεί να βοηθηθεί από το εργόσημο.

Αν τις υπερ-καλύπτει, το επιπλέον ποσό που καταβάλλεται, δεν επιστρέφεται. Σύμφωνα με το ίδιο Άρθρο, μέχρι τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης με εργόσημο, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους (ως αγρότες), ενώ τυχόν ποσά που πληρώθηκαν παραπάνω ως το τέλος του 2019, θα επιστραφούν στους παραγωγούς.

πηγή:agrotypos.gr