Πέντε σενάρια στο τραπέζι για τη χρηματοδότηση των αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2020

Ενόψει της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., άνοιξε χθες η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες για το πώς θα χρηματοδοτούνται από το 2020 και μετά οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν κατέθεσε προς συζήτηση έγγραφο με πέντε σενάρια στο οποίο παρατίθενται επιγραμματικά οι επιπτώσεις ανά τομέα πολιτικής της Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση. Δείτε το έγγραφο στα αγγλικά:

Το έγγραφο προβληματισμού που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου εξετάζει την πρόκληση αυτή και θέτει τα βασικά στοιχεία προς συζήτηση, διαρθρωμένα γύρω από τα 5 σενάρια της Λευκής Βίβλου: 

  1. Συνεχίζουμε κανονικά,
  2. Κάνουμε λιγότερα μαζί,
  3. Προχωράμε με διαφορετικά επίπεδα έντασης,
  4. Ριζοσπαστική ανασχεδίαση
  5. Κάνουμε όλοι μαζί πολύ περισσότερα.

Αντίστοιχα οι επιπτώσεις στην ΚΑΠ θα είναι οι εξής:

1. Μικρότερο μερίδιο

2. Μικρότερη χρηματοδότηση

3. Μικρότερο μερίδιο

4. Μικρότερο μερίδιο

5. Μεγαλύτερο μερίδιο

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, με ημερομηνία 28 Ιουνίου, αναφέρει τα εξής:

«Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την Ένωση να πράξει περισσότερα. Σε μια περίοδο που η ΕΕ δραστηριοποιείται περισσότερο από ποτέ για την προστασία, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των πολιτών της, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους.

Τη στιγμή που η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στους στόχους της και που αξιοποιεί το κάθε ευρώ προς όφελος των πολιτών της.

Το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα. Τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν έγγραφο, το πέμπτο και τελευταίο της σειράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο Günther H. Oettinger, επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, δήλωσε τα εξής: «Αν η Ευρώπη κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει κάπου να βρούμε τους απαραίτητους πόρους. Μπορούμε είτε να ξοδεύουμε λιγότερα είτε να βρούμε νέα έσοδα. Αλλά ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, κάθε ευρώ που επενδύεται, που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να προσφέρει προστιθέμενη αξία και να έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.»

Η Corina Crețu, επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, δήλωσε: «Είναι καιρός να αναμορφώσουμε ριζικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ας τον κάνουμε απλούστερο, πιο ευέλικτο και ας στοχαστούμε, με φιλοδοξία και φαντασία, πώς θα μπορέσουμε να τον καταστήσουμε ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα, σε ολοένα στενότερη συνεργασία, και χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: πώς να αυξήσει τη χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Η ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε νέους τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια και η άμυνα. Και η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, ως μείζων χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έγγραφο προβληματισμού που δημοσιεύεται σήμερα εξετάζει την πρόκληση αυτή και θέτει τα βασικά στοιχεία προς συζήτηση, διαρθρωμένα γύρω από τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου: απλώς θα συνεχίσουμε κανονικά, θα κάνουμε λιγότερα μαζί, θα προχωρήσουμε με διαφορετικά επίπεδα έντασης, θα κάνουμε λιγότερα αλλά με πιο αποδοτικό τρόπο ή θα κάνουμε όλοι μαζί πολύ περισσότερα; Το καθένα από αυτά τα ενδεικτικά σενάρια θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά το ύψος των δαπανών, τους επιδιωκόμενους στόχους και την προέλευση των χρημάτων. Οι επιλογές κυμαίνονται από τη μείωση των δαπανών για τις υφιστάμενες πολιτικές έως την αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού της ΕΕ και καταγράφει τις κύριες τάσεις και εξελίξεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η συνοχή και η γεωργία. Ταυτόχρονα εξετάζει ευρύτερα ζητήματα όπως η προστιθέμενη αξία της ενωσιακής χρηματοδότησης και η συνάρθρωση μεταξύ της χρηματοδότησης αυτής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη.

Ιστορικό

Η διαδικασία προβληματισμού που ξεκίνησε με τη Λευκή Βίβλο και που βασίζεται σε μια σειρά εγγράφων προβληματισμού, θα τροφοδοτήσει τη διαδικασία εκπόνησης της πρότασης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ των 27, την οποία η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει στα μέσα του 2018.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά που μπορεί να δαπανά η ΕΕ κάθε έτος σε διάφορους τομείς πολιτικής, για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 2014- 2020. Κάθε ετήσιος προϋπολογισμός πρέπει να συμμορφώνεται με αυτό το πλαίσιο.

Προκειμένου να διατηρηθεί και να τονωθεί περισσότερο η συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στο έγγραφο προβληματισμού, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, όπως η ετήσια διάσκεψη με τίτλο «Προϋπολογισμός που εστιάζεται στα αποτελέσματα», την οποία διοργανώνει η Επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.»

ΠΗΓΗ: agro24.gr