Παράταση στην κατάθεση δικαιολογητικών για το αγροτικό ρεύμα έως τέλος Μαΐου 2019

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει ότι «παρατείνεται, έως το τέλος Μαΐου του 2019, η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από τους εκάστοτε δικαιούχους».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, παρατείνεται έως το τέλος Μαΐου του 2019, η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από τους εκάστοτε δικαιούχους.

H προθεσμία που είχε οριστεί από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας (30/09/18) παρατείνεται, μέχρι την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2019.

Για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνδράμουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνεισφέροντας με το αρχείο των ηλεκτροδοτήσεων, καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαθέτει σε ετοιμότητα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των απαιτούμενων στοιχείων. 

Η εφαρμογή αναμένεται να διευκολύνει συνολικά τη διαδικασία αδειοδότησης χρήσεων ύδατος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ακολούθως την έκδοση του απαιτούμενου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού. 

Συνδυάζοντας τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός επικαιροποιημένου αρχείου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί: α) τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δικαιούχων μειωμένου αγροτικού τιμολογίου απέναντι στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, β) όσο και για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στο πλαίσιο εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.

Οι δικαιούχοι μειωμένου αγροτικού τιμολογίου συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων στα τοπικά υποκαταστήματα του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, αυτοβούλως, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους.

Το συντονισμό των παραπάνω ενεργειών επιμελείται η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος ανέφερε
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην κατάθεση των δικαιολογητικών για το Αγροτικό Τιμολόγιο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι παραγωγοί θα μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΕΗ μέχρι τέλη Μαΐου 2019. Θυμίσουμε ότι την παράταση είχε προανάγγειλε σε δηλώσεις του και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης. H διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018. Παρόλα αυτά οι αγρότες αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας (που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία) υποστήριζαν σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Συνάντηση ΓΕΩΤΕΕ με Φάμελο
Ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, με σκοπό να αναπτύξουν τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την επιτάχυνση της Διαδικασίας Αδειοδότησης των Υφιστάμενων Υδροληψιών, επ’ αφορμή και των σημαντικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την υποχρέωση των αγροτών να προσκομίσουν άμεσα στη ΔΕΗ τις σχετικές Άδειες Χρήσης Ύδατος για την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου στις γεωτρήσεις τους.

Συγκεκριμένα το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ανέλυσε στον κ. Υπουργό αφενός την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αρμόδιων Υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό και αφετέρου την ανάγκη δημιουργίας ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών (Η.Σ.Α.Υ).

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδότησης Υδροληψιών, προτάθηκε να λειτουργεί υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στα πρότυπα της πλατφόρμας Διαχείρισης Δηλώσεων Αυθαίρετων Κτισμάτων και του Συστήματος Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών (e-Άδειες).

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία αδειοδότησης, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με ευθύνη του υποβάλλοντος αρμόδιου ιδιώτη Γεωτεχνικού και η άδεια θα εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων, καθώς και τον έλεγχο αυτών μέσω ενός συστήματος πιστοποιημένων Επιθεωρητών Υδροληψιών.

Τέλος, τονίσθηκε ότι το Η.Σ.Α.Υ. θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο των υποχρεώσεων και όρων που αναφέρονται στις Άδειες Χρήσης Ύδατος, όπως η επιτρεπόμενη προς απόληψη ποσότητα ύδατος, ο έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης του νερού κλπ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και ο Υπουργός σχολίασε θετικά τις προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνοντας ότι θα τις εξετάσει στα πλαίσια της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου δρομολογείται και αντίστοιχη συνάντηση με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ).

Ερώτηση στη Βουλή
Νωρίτερα για αυτό το θέμα κατέθεσε ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης. Όπως επισημαίνει ο κ. Δαβάκης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, πολλοί αγρότες αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν ως τις 30/9/2018 τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τους ζητά η ΔΕΗ για συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης. 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής: 

«Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ Α.Ε. κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ενημέρωσε τους δικαιούχους αγρότες, για τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν ως τις 30/09/2018, για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου για όλες τις υφιστάμενες ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μην προχωρήσει στην τελική διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως άλλωστε ορίζει η Υ.Α. 140424/06.03.2017.

Η προαναφερθείσα όμως καταληκτική ημερομηνία δημιουργεί πολλά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών αγροτών από το τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος που δικαιούνται. Ο μεγάλος αριθμός βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (ΔΗΜΟΙ, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κλπ.) σε συνδυασμό με την έλλειψη υπαλλήλων σ’ αυτές καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης παρουσιάζεται σε πολλά υποκαταστήματα της ΔΕΗ όπως χαρακτηριστικά παρατηρείται στη ΔΕΗ Μολάων, όπου καθημερινά σχηματίζονται «ουρές» από ενδιαφερόμενους αγρότες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από έναν υπάλληλο. 

Γίνεται σαφές ότι το χρονικό διάστημα που δίνει η ΔΕΗ ως προθεσμία στους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου είναι εξαιρετικά μικρό αν συνυπολογίσει κανείς ότι το καλοκαίρι υπάρχει κορύφωση των αγροτικών εργασιών (οινοπαραγωγοί, ψεκασμοί ελαιοπαραγωγών κλπ.) ενώ και ο μήνας Σεπτέμβριος παρουσιάζει αυξημένη αγροτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η χρονική δυνατότητα από τους αγρότες για να συγκεντρώσουν και να υποβάλλουν στη ΔΕΗ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (άδεια χρήσης ύδατος ή σχετική βεβαίωση υποβολής αιτήματος για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος κλπ.). 

Επιπλέον πολλοί αγρότες δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν εγκαίρως στην ΔΕΗ το σχετικό φάκελο διότι δεν δύνανται να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις για την ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου στη ΔΕΗ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κάθε αγρότης για να υποβάλλει φάκελο ηλεκτροδότησης για αρδευτική εκμετάλλευση θα πρέπει να πληρώσει παράβολα 150 ή 250 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση, εγγύηση προς τη ΔΕΗ 130 ευρώ, σχέδιο ηλεκτρολόγου κλπ. ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι λοιπές φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ.) Είναι συνεπώς λογικό και επιβεβλημένο να δοθεί μια 6μηνη παράταση για τη διευκόλυνση των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου για αρδευτική εκμετάλλευση. 

Κατόπιν αυτών Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί άμεσα από τη ΔΕΗ Α.Ε. εξάμηνη παράταση για τη συγκέντρωση και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου για όλες τις υφιστάμενες ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις;».

πηγη: agrotypos.gr