Πάει πίσω το ΑΤΑΚ, δεν θα χαθούν φέτος τα δικαιώματα

Σε ξήλωμα (ολικό ή μερικό) οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στο ΟΣΔΕ, καθώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πλέον ολοένα και πιο ξεκάθαρα το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί το μέτρο και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ενεργοποίηση δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων αγροτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στα μέσα της εβδομάδας το θέμα του ΑΤΑΚ βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικής σύσκεψης στο ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

Αν και από τον αρμόδιο Οργανισμό των πληρωμών δεν δέχονται «προς το παρόν τουλάχιστον» - όπως χαρακτηριστικά λένε στον ΑγροΤύπο - ότι τίθεται θέμα κατάργησης του μέτρου, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «σενάρια» πλέον είναι δύο:

Είτε να πάει πίσω η εφαρμογή του, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους εμπλεκόμενους για προσαρμογές, είτε να γίνουν και νέες βελτιώσεις.

Βελτιώσεις, υπενθυμίζεται, έγιναν δυο φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο οι αντιδράσεις των παραγωγών και των φορέων τους συνεχίζονται και είναι αρκετά έντονες. Επίσης θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ υποστήριζε στην αρχική ανακοίνωσή του ότι «η αναγκαιότητα της χρήσης του ΑΤΑΚ προέκυψε μετά και από την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης». Όμως στη συνέχεια το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αρνήθηκε ότι έχει κάποια σχέση ή ανάμιξη με το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται, οι Σερραίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (23 Μαρτίου), έξω από τα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να διαμαρτυρηθούν για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ. Μάλιστα δεν έλειψε ένταση, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στα γραφεία του Οργανισμού και εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Επιβεβαίωση από το Βαγγέλη Αποστόλου

Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου επιβεβαίωσε πλήρως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 το απόγευμα της Παρασκευής, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι φέτος τα δικαιώματα των παραγωγών θα πληρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, είτε υπάρχει ΑΤΑΚ, είτε όχι στο ΟΣΔΕ. Για το θέμα εξέδωσε και ανακοίνωση το υπουργείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση των άμεσων ενισχύσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, παράλληλα με την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην απόφαση να καλέσει τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν. 
Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων.
Για αυτό αποφασίσαμε:
α) να  συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018,
β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά, 
γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ  μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας. 
Αναλυτικότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr