Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Κοινοπραξία ΟΣΔΕ Συνεταιριστική και στον συνεταιρισμό ΣΑΜΨΟΥΣ

 

Ο  Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος  Δημήτρης  Τζανακόπουλος  στην Κοινοπραξία ΟΣΔΕ Συνεταιριστική και στον συνεταιρισμό ΣΑΜΨΟΥΣ

  • Θα αγωνιστούμε να μην ισχύσει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου
  • Είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της Ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών από το de minimis
  • Κέντρο Έρευνας ακτινιδίου στην Πιερία
  • Οριστική η διατήρηση  και επέκταση των περιοχών με μειονεκτήματα στην Πιερία

 

Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα θέματα του αγροτικού χώρου που συζητήθηκαν κατά την δίωρη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Κοινοπραξίας ΟΣΔΕ Συνεταιριστική και του συνεταιρισμού ΣΑΜΨΟΥΣ κατά την επίσκεψη του κ.Τζανακόπουλου στην Κατερίνη την Πέμπτη 21/2/2019.

Στην σύσκεψη εκτός από τον κ.Τζανακόπουλου συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ Σκούφα , Τζαμακλής Χάρης  και Καστόρης Στέλιος.

Από τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεταιρισμών ΣΑΜΨΟΥΣ Κατερίνης, Λόφου-Μηλιάς , Σφενδάμης –Αιγινίου, Ορεινών Πιερίων και ο πρόεδρος της ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Γιάννης Μηχαλήτσιος.

Μεταξύ των άλλων οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν και το ζήτημα με τις αδικίες που έγιναν για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και ζήτησαν την αλλαγή του κανονισμού ώστε να περιλαμβάνει και άλλες αιτίες ζημιών που σήμερα δεν καλύπτονται και ακόμα το ποσοστό της ζημιάς να ανακοινώνεται άμεσα στους παραγωγούς ώστε να έχει νόημα η ένσταση και η επανεξέταση .

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ.Τζανακόπουλος ανακοίνωσε:

« Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που μπορεί να καταφέρει να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου από υην 01/01/2020, όπως κατάφερε να μην περικοπούν και οι συντάξεις, επισήμανε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους πέντε καπνικών συνεταιρισμών του νομού Πιερίας, στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών στην Κατερίνη στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα υλοποιήσει και άλλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου είναι αχρείαστο και εξαιρετικά επιβαρυντικό κοινωνικά και για αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με επιχειρήματα να πείσει τους εταίρους, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και σε αυτή την περίπτωση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών ο κ Τζανακόπουλος τόνισε πως παρά τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων οι οποίες κατά το δυνατόν βελτιώνουν και τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και τις συνθήκες ζωής τους.

Περίπου το 9% των αγροτών είδε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους

Ενδεικτικά ανέφερε ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο περίπου το 90% των αγροτών έχουν δει μείωση στις εισφορές τους. Υπάρχει και μια κατηγορία αγροτών η οποία για δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και το τέλος του 2018, είδε επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα), όμως από 1/1/2019 οι εισφορές και γι αυτούς τους αγρότες μειώνονται από το 20% στο 13%. Η μείωση αυτή μπορεί να ελαφρύνει και τη συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών και τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν και στην καθημερινότητα.

Θεσπίστηκε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στα 7.500 ευρώ

Η κυβέρνηση θέσπισε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο ύψος των 7.500 ευρώ και έτσι δημιουργούνται καλύτεροι όροι ρευστότητας για τους αγρότες.Ειδικότερα για τα ζητήματα των αγροτών στο νομό Πιερίας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που οφείλονται συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και πάρα πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για την αντιμετώπιση και των διαρθρωτικών, δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος γενικά, αλλά και ειδικά ο αγροτικός κόσμος του νομού Πιερίας», επισήμανε ο υπουργός και πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών (όπως για το θέμα του ΕΛΓΑ).

Ενίσχυση της καπνοπαραγωγής

Υπογράμμισε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με παρεμβάσεις να κρατήσει ζωντανή την παραγωγή καπνού στην Πιερία και δίνει μεγάλη προσοχή στη συντήρηση και την ενίσχυση της.

Κέντρο ακτινιδιάς στην Πιερία

Σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια ακτινιδίου, όπου η Πιερία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα (με 30.000 στρέμματα) και εξάγει σημαντικές ποσότητες στο εξωτερικό ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πιο σαφείς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην μείνουμε στάσιμοι, αλλά αντιθέτως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές και φορείς που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή, να επενδύσουμε στην έρευνα πάνω στο ακτινίδιο». Προς την κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε την υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία ενός κέντρου για την ακτινιδιά που θα βοηθήσει και τον αγροτικό κόσμο και το άνοιγμα του ακτινιδίου ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια αγορά».

«Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης η αγροτική παραγωγή είναι μια από τις βασικές αιχμές, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπει η χώρα με έναν δυναμισμό, μια αυτοπεποίθηση στη μεταμνημονιακή και το συνεταιριστικό κίνημα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας, Πασχάλης Κατσάρας, είπε ότι οι αγρότες πήραν μια "ανάσα" με τις ρυθμίσεις για το αφορολόγητο των αγροτών και τις ασφαλιστικές εισφορές και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να πετύχει τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση τους.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σημείωσε πως καθυστερούν και έχουν "μεγάλες αδικίες".

Για το νομό Πιερίας είπε ότι παράγει όλα τα προϊόντα εκτός από τα εσπεριδοειδή και στάθηκε ιδιαίτερα στα καπνά, στα ακτινίδια και την κτηνοτροφία, που είναι οι βασικοί πυλώνες και ζήτησε τη στήριξη τους.

Ιδιαίτερα για την παραγωγή καπνού τόνισε την ανάγκη "να διασωθεί πάση θυσία" και να μπορέσουν να ζήσουν οι οικογένειες που ασχολούνται μαζί της. Αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση που έχει υποστεί η παραγωγή καπνού στο νομό, λέγοντας ότι από 18.000-20.000 τόνους η παραγωγή μειώθηκε στους 5.000 τόνους.

Ο κ. Κατσάρας έκανε θετική αναφορά και στις παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, που, όπως είπε, βοήθησαν στην προώθηση και αντιμετώπιση προβλημάτων της Πιερίας.»

 

Αργότερα ο κ. Τζανακόπουλος ευχαρίστησε την Κοινοπραξία Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας με ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: