Νέα ΚΥΑ για τις εκχερσωμένες εκτάσεις των δασικών χαρτών που είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ

Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής πριν την 11η-6-1975 καθώς και μετά την 11η-6-1975 και ως την 7η Μαρτίου 2007 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες και είναι δηλωμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), προκειμένου να προχωρήσουν σε εξαγορά ή χρήση της έκτασης (έγκριση επέμβασης) κατ’ εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) και 47Β του ν. 998/1979.

Περιληπτικά η διαδικασία έχεις ως εξής:

  1. Η αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΝ χορηγεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες.
  2. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΝ και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) α) το τρέχον (2017) και β) ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016).
  3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνει τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και φαίνεται ότι δηλωμένη έκτασή τους εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, για να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
  4. Για την εξαγορά ή χρήση της έκτασης (έγκριση επέμβασης) συντάσσεται από τους αιτούντες εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης αυτής με συντεταγμένες κορυφών στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, τα όρια και το εμβαδόν της έκτασης.
  5. Η Δασική Υπηρεσία, μέσω ειδικής εφαρμογής της ΕΚΧΑ, διαπιστώνει εάν το εξαρτημένο τοπογραφικό που προσκομίζεται περιέχεται στις εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και σε ένα τουλάχιστον έτος εκ της τελευταίας τριετίας (2014-2015- 2016).
  6. Το διαβιβαστικό με το οποίο αποστέλλονται τα γεωχωρικά στοιχεία του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνιστά την απαιτούμενη βεβαίωση, που αφορά συνολικά στις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ.
 

Ακολουθεί το κείμενο της ΚΥΑ 15829836704.7.2017 (Β´2355)..pdf (149388)

Εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) και 47Β του ν. 998/1979 σε περιοχές αναρτημένων δασικών χαρτών.

Για τις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, και είναι δηλωμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) καθορίζουμε τις λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 47 (παρ. 5-14) και 47Β του ν. 998/1979 ως ισχύει, που αφορούν δάση, δασικές εκτάσεις, καθώς και εκτάσεις της κατηγορίας 5α του άρθρου 3 του ν. 998/1979 όπως ισχύει, που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής πριν την 11η-6-1975 καθώς επίσης και δάση, δασικές εκτάσεις, καθώς και εκτάσεις της κατηγορίας 5α του άρθρου 3 του ν. 998/1979 όπως ισχύει, που εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής μετά την 11η-6-1975 και ως την 7η Μαρτίου 2007, και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, ως εξής:

Άρθρο 1
Η παρούσα κοινή υπουργική απόφαση αφορά στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, στους οποίους οι εκτάσεις εμφαίνονται:

α. ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και

β. ως αναδασωτέες (ΑΝ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον δευτερεύοντα χαρακτηρισμό.

Άρθρο 2
Στο πλαίσιο ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων των παρ. 5-14 του άρθρου 47 και του άρθρου 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος χορηγεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες. Εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει στην Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) α) το τρέχον (2017) και β) ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016), όπως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άρθρο 3
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι οποίοι εμφαίνονται να εμπίπτουν, σύμφωνα με το αρχείο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, κατά τα οριζόμενα στο νόμο.

Άρθρο 4
Για την εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, εν σχέση με τον αποδιδόμενο χαρακτηρισμό των εκτάσεων στο δασικό χάρτη σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, συντάσσεται από τους αιτούντες εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης αυτής με συντεταγμένες κορυφών βασισμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, τα όρια και το εμβαδόν της έκτασης.

Άρθρο 5
Η ΕΚΧΑ δημιουργεί εφαρμογή, στην οποία έχει πρόσβαση η Δασική Υπηρεσία, προκειμένου η τελευταία να διαπιστώνει μέσω της εφαρμογής αυτής εάν το, κατά το άρθρο 4 της παρούσας, εξαρτημένο τοπογραφικό που προσκομίζεται και αφορά στην έκταση για υπαγωγή αυτής στα άρθρα 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, περιέχεται εντός του ευρύτερου γεωχωρικού περιγράμματος των εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και σε ένα τουλάχιστον έτος εκ της τελευταίας τριετίας (2014-2015-2016), κατά την έννοια της παραγράφου 10 του άρθρου 17 του ν. 3889/2010.

Το διαβιβαστικό με το οποίο αποστέλλονται, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 2 της παρούσας, τα γεωχωρικά στοιχεία του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνιστά την απαιτούμενη βεβαίωση, που αφορά συνολικά στις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ.

Άρθρο 6
1. Από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης καταργείται κάθε άλλη απόφαση η οποία έρχεται σε αντίθεση ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παρούσας.
2. Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com