Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: Αυτός είναι ο λόγος για τις καταστροφές σε καπνοκαλλιέργειες στους τρεις δήμους της ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: Οι υψηλές θερμοκρασίες η  αιτία για τις καταστροφές σε καπνοκαλλιέργειες

ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ  ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μετά από τις άμεσες ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επαληθεύεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η αρχική εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ότι οι καταστροφές που καταγράφηκαν στην καλλιέργεια του καπνού σε εκτεταμένες εκτάσεις της Πιερίας, τόσο στο Δήμο Δίου Ολύμπου όσο και στο Δήμο Κατερίνης και Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, δεν οφείλονται σε φυτοπαθολογική προσβολή που να οφείλεται σε μύκητα και σε βακτήριο. Επίσης, σύμφωνα και με την σχετική γνωμάτευση του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, οι νεκρώσεις των φυτών του καπνού δεν  οφείλονται σε λανθασμένες καλλιεργητικές τακτικές, μιας και ακολουθήθηκαν οι απόλυτα ενδεδειγμένες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ατμοσφαιρική υγρασία

Κύριος λόγος καταστροφής της φετινής παραγωγής καπνού στην Πιερία, είναι οι καταγεγραμμένες υψηλές θερμοκρασίες , επιπέδου καύσωνα – μεγαλύτερη των 40οC,  σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αυξημένη σχετική ατμοσφαιρική υγρασία.

Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

 «Η διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων καπνοπαραγωγών της Πιερίας από τον ΕΛΓΑ, αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση του φετινού γεωργικού εισοδήματος των αγροτών της Πιερίας», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. «Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε την εμφάνιση, την έκταση, την ένταση και την χρονική διάρκεια των καιρικών φαινομένων, κάνουμε όμως όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της Πιερίας», υπογράμμισε.

 

ΠΗΓΗ: https://olympiobima.gr