Μηνιαίο επίδομα 360 ευρώ αντί σύνταξης σε αγρότες με χρέη ΟΓΑ

Την καταβολή επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, ποσού 360 ευρώ το μήνα αντί για ολόκληρο το ποσό της σύνταξης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και αγροτών, που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, επειδή έχουν οφειλές ορίζει σχετική εγκύκλιος που υπογράφουν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

 
Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.

Η εγκύκλιος εντάσσει στις προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα την ύπαρξη χρεών, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος, έστω για τη λήψη 360 ευρώ τον μήνα.

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο Εγκύκλιος για ανασφάλιστους υπερήλικες αγρότες.pdf (274160)

 

Η εγκύκλιος εντάσσει στις προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα την ύπαρξη χρεών, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος, έστω για τη λήψη 360 ευρώ τον μήνα.

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο Εγκύκλιος για ανασφάλιστους υπερήλικες αγρότες.pdf

Η εγκύκλιος αφορά και αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ. Μάλιστα, διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά και τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν μπορούν να λάβουν αναπηρική σύνταξη επειδή δεν έχουν τα προβλεπόμενα χρόνια εξοφλημένων εισφορών, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας (313 ευρώ), με αναπηρία 67% και πάνω.

Η εγκύκλιος αναφέρει σχετικά:

Β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4520/2018 (Α’ 30) και την υπ’ αριθ. Φ10034/24237/655/29-7-2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών «Καθορισμός δικαιολογητικών και λοιπών αναγκαίων λεπτομερειών για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων» (Β’ 2401), στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους

- δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (360 €), σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 93 του ν. 4387/2016. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επομένως, προκειμένου να καταβληθούν τα παραπάνω επιδόματα σε άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες ποσοστού 67% και άνω και ανασφάλιστους υπερήλικες, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το οικείο κανονιστικό πλαίσιο.

ΠΗΓΗ:agronews.gr