Μετά το μεσημέρι πιστώνονται οι συνδεδεμένες ζωικής και φυτικής, πληρωμές και στους νέους που πήραν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα

Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Μαΐου πρόκειται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων οι συνδεδεμένες ζωικής και φυτικής παραγωγής, που αντιστοιχούν στο 2017, σύμφωνα με το σχετικό πλάνο του αρμόδιου οργανισμού πληρωμών. Όπως είπαν την Πέμπτη μιλώντας στον ΑγροΤύπο στελέχη της διοίκησης του οργανισμού στην πληρωμή αυτή θα συμπεριληφθούν και 14.346 παραγωγοί που έλαβαν δικαιώματα από την δεύτερη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος του έτους 2017. Συνολικά υπενθυμίζεται, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν από λίγες ημέρες, χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2017 έγινε σε 44.958 γεωργούς συνολικής αξίας 35,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τώρα, για τις συνδεδεμένες, που υπογράφηκαν προ ημερών, αύξηση της ενίσχυσης έχουμε στην κορινθιακή σταφίδα από τα 35,3 ευρώ το στρέμμα της ενδεικτικής στα 49,3 ευρώ.

Επίσης, στο ρύζι, όπου αντί για 25,7 ευρώ (ενδεικτική τιμή), οι δικαιούχοι θα λάβουν 27,9 ευρώ το στρέμμα. Ακόμα αύξηση της ενίσχυσης έχουμε καί στο βόειο κρέας όπου η ενίσχυση είναι στα 192,5 ευρώ ανα θυλικό ζώο έναντι των 149 ευρώ ανα θυλικό ζώο που ήταν η ενδεικτική τιμή.

Επιπλέον, η συνδεδεμένη για τα πορτοκάλια που προορίζονται για χυμοποιήση καθορίστηκε στα 62 ευρώ το στρέμμα, αυξημένη σε σχέση με την ενδεικτική τιμή των 52 ευρώ το κιλό.

Στον αντίποδα, μειωμένη αναμένεται να λάβουν οι επιλέξιμοι παραγωγοί την συνεδεδεμένη ενίσχυση σπόρων σποράς, το γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας στον τομέα των σπόρων σποράς, η οποία λόγω της αύξησης των δηλωμένων στρεμμάτων, αναμένεται να φτάσει μόλις τα 31,2 ευρώ το στρέμμα, αντί των 68,4 ευρώ ανά στρέμμα της ενδεικτικής. Μειωμένη θα είναι και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο, στα 9,7 ευρώ ανα ζώο έναντι 11 που ήταν η ενδεικτική τιμή.

Τέλος στην σηροτροφία, η ενίσχυση δεν αλλάζει σε σχέση με την ενδεικτική, παραμένοντας στα 248 ευρώ το κουτί.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών αγγίζε τα 120 εκατ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr