Μέχρι 20 Μαρτίου παίζει η πίστωση της ειδικής ενίσχυσης βαµβακοπαραγωγών

Οι συνδεδεµένες ενισχύσεις βρίσκονται στην αιχµή τους αυτή την περίοδο, αφενός για τους αγρότες που περιµένουν να πληρωθούν και αφετέρου για τον Οργανισµό Πληρωµών που καλείται να προχωρήσει τις διαδικασίες για τις έγκαιρες και µε τα λιγότερα δυνατά λάθη πιστώσεις.

Μάλιστα, το µεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου αυτές τις µέρες, στο µέτωπο των πληρωµών, έχει να κάνει µε το βαµβάκι, δεδοµένου ότι αφορά ένα ποσό της τάξης των 175 εκατ. ευρώ. Στα ανοιχτά µέτωπα και οι ενστάσεις της εξισωτικής αποζηµίωσης, µε την περιβόητη λίστα του ΕΦΚΑ µε τους συνταξιούχους, που άφησε εκτός πληρωµής αρκετές χιλιάδες δικαιούχων, να δείχνει να βασανίζει ακόµα τους αρµόδιους, που θα χρειαστούν -ως φαίνεται- αρκετό χρόνο για να διευθετήσουν το ζήτηµα.

Με την εντολή να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι προκειµένου να επισπευθεί  ει δυνατόν η διαδικασία ώστε η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος να γίνει φέτος νωρίτερα κινούνται αυτές τις µέρες οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών. Το χρονοδιάγραµµα που τους δόθηκε, προγραµµατίζει την εν λόγω πίστωση για το δεύτερο δεκαήµερο του Μαρτίου, δηλαδή τουλάχιστον µια εβδοµάδα νωρίτερα από το σύνηθες, που ήταν µια µέρα πριν ή µια µέρα µετά την 25η Μαρτίου. Βέβαια  πρέπει να σηµειωθεί ότι η ειδική ενίσχυση βάµβακος για το 2019 θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέµµα, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα κατά το προηγούµενο έτος. Μάλιστα, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται «µείωση του καθαρού κέρδους των βαµβακοπαραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης και της χαµηλής τιµής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αποτελεί µόνιµη κατάσταση για τον τοµέα, αφού το βαµβάκι αποτελεί έναν από τους ευνοηµένους κλάδους και µε τη νέα ΚΑΠ».

Το άλλο µεγάλο κοµµάτι τόσο για τους παραγωγούς που αφορά όσο και για το ποσό που θα διατεθεί  έχει να κάνει µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά. Οι τελευταίες πληροφορίες, που απέσπασαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ήταν ότι η εν λόγω πίστωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν. Από αυτό ορµώµενοι τα µέλη της Οµοσπονδίας κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητούν από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη η πληρωµή της συνδεδεµένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι κι ελπίζουµε να είναι και αυξηµένη, λόγω έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων .

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η πληρωµή των συνδεδεµένων στο αιγοπρόβειο κρέας και τα βοοειδή έγιναν τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Όσον αφορά το πρόβειο και αίγειο κρέας για το έτος 2018 πιστώθηκαν 48 εκατ. ευρώ, σε περίπου 39.000 παραγωγούς, µε την ενίσχυση στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. Αντίστοιχα στο βόειο κρέας περίπου 8.000 παραγωγοί µοιράστηκαν 33 εκατ. ευρώ, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.

Ανά ∆ΑΟΚ η πληρωµή των ενστάσεων για τα Νιτρικά του 2019 

Σταδιακά και ανά παρτίδα πληρωµής που φτάνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ∆ΑΟΚ προχωρά η πληρωµή των ενστάσεων σχετικά µε τις εκκρεµότητες του προγράµµατος Νιτρορύπανσης του 2019. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τους διοικητικούς του οργανισµού, όταν κάποια ∆ΑΟΚ στείλει φάκελο µε δικαιωµένους µετά τις ενστάσεις παραγωγούς, γίνεται έλεγχος, για να ακολουθήσει η έγκριση της σχετικής πίστωσης και να φτάσουν τα χρήµατα στους δικαιούχους. Υπενθυµίζεται ότι προβλήµατα είχαν εντοπιστεί σε µεγάλη µερίδα παραγωγών κυρίως της Θεσσαλίας, που δεν είχαν υποβάλλει τις άδειες χρήσης νερού. Ακολούθησαν ενστάσεις µέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και κάποιοι καλλιεργητές έσπευσαν στους ΤΟΕΒ από τους οποίους, αφού κάλυψαν τις όποιες οικονοµικές τους υποχρεώσεις, πήραν την απαραίτητη βεβαίωση. 

Επιπλέον ζήτηµα είχαν να αντιµετωπίσουν οι αγρότες που ενοικίασαν κάποιο αγροτεµάχιο, για το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν είχε πληρώσει τα τέλη άρδευσης, ως όφειλε. Οι αρµόδιοι των κατά  τόπους ΤΟΕΒ καλούνταν να βρουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών, να έρθουν σε επαφή µαζί τους, προκειµένου να πληρωθούν, για να δώσουν κατόπιν τη βεβαίωση στον ενοικιαστή.

 

πηγή: agronews.gr