ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 100KW

Από 100kw σε 500kw οι κατ’ επάγγελμα αγρότες

  • Ενώ τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα έχουν υψηλή ταρίφα όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες

Την αύξηση της δυνατότητας των κατ’ επάγγελμα αγροτών, από 100 kw, να μπορούν να παράγουν μέχρι 500kw αλλά και να απολαμβάνουν τα προνόμια που έχουν θεσπιστεί για τις ενεργειακές κοινότητες (+10% στην τιμή της κιλοβατώρας), ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκηςμιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ενεργειακού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε στις 7 του μηνός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν δοθεί καμία άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Πιο αναλυτικά, για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής:

«Θα ξεκινήσω με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών. Όπως ξέρετε, για πρώτη φορά με το παρόν νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι εντάσσεται στους διαγωνισμούς, όλες οι μορφές άνω των 500 μεγαβάτ, και τι δεν εντάσσεται σε διαγωνισμό που είναι κάτω των 500 μεγαβάτ και το οποίο συναρτάται η τιμή του πάντα από τον διαγωνισμό, προσθέτοντας ένα κίνητρο 5% για τους ιδιώτες, δηλαδή τους μικρούς παραγωγούς και ένα 10% για τις ενεργειακές κοινότητες. Κάναμε το βήμα πρώτον, να αυξήσουμε τη δυνατότητα των αγροτών, κατ’ επάγγελμα αγροτών, από εκατό να μπορούν να παράγουν μέχρι πεντακόσια. Δεύτερον, όχι με συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή το δικαίωμα αυτό να το έχουν δυο χιλιάδες, τρεις χιλιάδες, πέντε χιλιάδες, αλλά το δικαίωμα να το έχουν όλοι οι αγρότες. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη τομή που κάνουμε.

Και η τρίτη τομή είναι ότι τους εξομοιώνουμε, όσον αφορά το 10% που μπορούν να πάρουν πάνω από την τιμή του διαγωνισμού, με τις ενεργειακές κοινότητες. Οι ενεργειακές κοινότητες διατηρούν, όπως ξέρετε, ένα πλεονέκτημα διότι είναι ο θεσμός τον οποίον προωθούμε -αυτό είναι εμφανές- και είναι ένας πολύ καινοτόμος θεσμός και έχει τεράστιες δυνατότητες και στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούν να τον κάνουν νοικοκυριά, μικρές κοινότητες, πολυκατοικίες, πανεπιστήμια, ΤΟΕΒ, αγρότες, κτηνοτροφικές ενώσεις, δήμοι, οι πάντες. Εκεί τους έχουμε δώσει και ένα πρώτο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο θα προωθήσουμε τις επενδύσεις των αγροτικών κοινοτήτων. Είπα και στην ομιλία μου ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση, να μπορέσουμε να δούμε και κάτι ανάλογο και για τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, τους αγρότες και θα το δούμε στο μέλλον. Συνεπώς, σχετικά με τις αιτιάσεις που ήρθαν μετά από τον κ. Σκρέκα, πρέπει εδώ να είμαι σαφής: Δεν υπάρχει περίπτωση -και είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας- να δοθεί η άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι πεπερασμένη, είναι γη υψηλής παραγωγικότητας αποκλειστικά για αγροτική χρήση. Η Ελλάδα έχει -δόξα τω Θεώ!- τεράστια ποσοστά υπόλοιπης γης με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δάση NATURA και δεκάδες άλλες μεγάλες περιοχές. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν πρόκειται να τη μετατρέψουμε σε χρήση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ρητό από την πλευρά μου και από την πλευρά του κυρίου Αραχωβίτη, ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Άρα, να το ξεκαθαρίσουμε οριστικά».

Στο σημείο αυτό και με βάση τα παραπάνω, να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το Υπ. Αριθ. 59 Προεδρικό Διάταγμα  «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», του ΦΕΚ, τεύχους Α,  της 29 Ιουνίου 2018, Αρ. Φύλλου 114 και ειδικότερα, στο Άρθρο 14 Αγροτική χρήση, αναφέρεται ότι «σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις πλην της αγροτικής εκμετάλλευσης – αγροτικής δραστηριότητας, κατά την έννοια του

ν. 3874/2010 (Α’ 151) όπως ισχύει, εκτός αν προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου και είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού».

Με απλά λόγια, σύμφωνα με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα του 2018, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επιτρέπεται η εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών, στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, μέχρι 100kw.

Με το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το νέο νόμο πλέον «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου 2019, ΔΕΝ θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι 500 kw, σε γη υψηλής παραγωγικότητας.   

Συνεπώς, ένας κατ’ επάγγελμα αγρότης, τώρα που δίνεται η δυνατότητα να παράγει μέχρι 500 kw (από 100kw μέχρι τώρα), θα μπορεί τα 100kw να βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά τα υπόλοιπα 400kw εκτός ΓΥΠ.

Επίσης μέχρι τώρα, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα έσοδα από την παραγωγή ρεύματος 100kw, θεωρούνταν αγροτικό εισόδημα. Συνεπώς, τέλος, θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να διευκρινιστεί με ξεκάθαρο τρόπο, αν τα υπόλοιπα 400 kw θα θεωρούνται και αυτά αγροτικό εισόδημα ή όχι.

πηγη: agroekfrasi.gr