Καταργούνται οι φορείς Β στο ΟΣΔΕ

Αλλαγές στη διαδικασία του ΟΣΔΕ αναγγέλλει σε συνέντευξη τύπου στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 2 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί ο έλεγχος του έργου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να περιορισθεί το κόστος για τους παραγωγούς και να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η Κάρτα του Αγρότη, από όλες τις εμπορικές τράπεζες.

Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν το θέμα της φιλοξενίας της βάσης δεδομένων, έως ότου βρεθεί η κατάλληλη πλατφόρμα.

Σημειωτέον ότι μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, στη διάρκεια της ημέρας οι επιτελείς της Τράπεζας Πειραιώς υπογράφουν τελικά με το υπουργείο την επίσημη σύμβαση για την έκδοση της Κάρτας του Αγρότη, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει με την Εθνική, την Alpha και την Eurobank. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση του χρηματοδοτικού πλαισίου για την Κάρτα του Αγρότη ξεκινάει από κοινή αφετηρία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, άρα και με κοινά όρια για χρηματοδότηση, με βάση τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες.

Σε ότι αφορά το ΟΣΔΕ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση των ενδιάμεσων Φορέων Β, άνοιγμα της διαδικασίας σε όλο και περισσότερους φορείς Α και ο έλεγχος επί της ουσίας της υπόθεσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν το θέμα της φιλοξενίας της βάσης δεδομένων, έως ότου βρεθεί η κατάλληλη πλατφόρμα, ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη κυριότητα του μηχανογραφικού υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος και θα αποφασίζει σε ποιους θα επιτρέπει την πρόσβαση, σε ποιο βαθμό και με ποιους όρους.

Κάπως έτσι περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία ο ρόλος του Συντονιστή του έργου, με ανοιχτό το ζήτημα της κοστολόγησής του, μιας και η προσφορά του στο εξής θα είναι και τυπικά μηδενική. Με δεδομένο μάλιστα από φέτος θα υπάρχει και στην πράξη η δυνατότητα απ’ ευθείας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από τους ίδιους τους δικαιούχους αγρότες, όπως επίσης και η δυνατότητα ανανέωσης, χωρίς κόστος των στοιχείων της δήλωσης εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές στα δηλούμενα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, εκτιμάται ότι το κόστος για τους αγρότες θα πέσει σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, οι έχοντες γνώση του θέματος εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια βελτιώσεων, απλούστευσης και περιορισμού του κόστους από τη στιγμή που θα βγουν από τα παιχνίδι τα ιδιότυπα σχήματα που είχαν δημιουργηθεί βάσει του μνημονίου που είχε συνταχθεί το 2014 και του οποίου η ισχύς δεν έχει πλέον κανένα λόγο να συνεχίζεται.    

ΠΗΓΗ: agronews.gr