Ετοιμη είναι η ειδική εφαρμογή για τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της ΑΑΔΕ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει τον σχεδιασμό της εφαρμογής, η οποία από το 2019 θα χρησιμοποιηθεί για να «τηρεί» τα βιβλία των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν θα καταργήσει μόνο τα χάρτινα βιβλία, αλλά και την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος, αφού πλέον, τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος θα προκύπτουν αυτομάτως, από τα δεδομένα των βιβλίων, για τα οποία θα είναι ενήμερο το αρχείο κάθε επιχείρησης στο taxisnet.
Όπως προκύπτει από τη σχετική φωτογραφία της εφαρμογής που δημοσιεύει το Σin, στην μερίδα που θα τηρεί στο taxisnet, κάθε υπόχρεος επιτηδευματίας θα είναι ο «καθρέφτης» ένα πραγματικό και ζωντανό αντίγραφο των βιβλίων που θα τηρεί στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του, όσο και στο taxisnet. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η εφαρμογή θα περιέχει:
-
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
-
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
-
Θα υπάρχει σύνοψη (χωριστά) εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
-
Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη.
-
Ανά μήνα, εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία και ανά τρίμηνο εάν τηρούνται απλογραφικά βιβλία, θα υπολογίζεται αυτόματα ο ΦΠΑ, χωρίς να χρειαστεί να υποβάλει ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση, όπως επίσης και οι άλλοι παρακρατούμενοι και αποδιδόμενοι φόροι όπως π.χ. μισθωτών υπηρεσιών.
-
Στη λήξη του φορολογικού έτους θα υπολογίζεται αυτόματα ο φόρος εισοδήματος, με βάση τα δεδομένα των e-βιβλίων χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί καν φορολογική δήλωση.
Η ΑΑΔΕ επισπεύδει την υλοποίηση της εφαρμογής των «ηλεκτρονικών βιβλίων» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και προωθεί την εφαρμογή του μέτρου για το 2019.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις αρχές του 2019 και εντός του επόμενου έτους θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων και σταδιακά σε όλες.
Όπως έχει γράψει το Σin, σε συνδυασμό και με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που θα εφαρμοστούν επίσης από το 2019, η ΑΑΔΕ στήνει ένα αποτελεσματικό μπλόκο στη φοροδιαφυγή.
Με την εφαρμογή αυτή, εκτός από την αυτοματοποίηση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η εφορία θα αποκτά ένα πλούσιο αρχείο με τις διασταυρώσεις να είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Όλα τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, θα διασταυρώνονται παράλληλα και με τα δεδομένα των τραπεζών, αφού οι περισσότερες συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές.
Ακόμη, ο φορολογικός έλεγχος θα επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που παρατηρείται μέσω του taxisnet ασυνήθιστη δραστηριότητα, είτε λόγω μειωμένων πωλήσεων είτε αυξημένων δαπανών της επιχείρησης.
πηγή : sofokleousin.gr