Έρχεται πακέτο πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ για συνδεδεμένες και υπόλοιπα ενιαίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το επόμενο, μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης 2019, πακέτο πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προ των πυλών. Ο Οργανισμός Πληρωμών είναι σε ετοιμότητα και αυτό που απαιτείται τώρα για τη συνδεδεμένη ενίσχυση κάθε προϊόντος, είναι μια υπουργική απόφαση από το ΥπΑΑΤ, που θα καθορίζει το ύψος της, με βάση και τα επιλέξιμα στρέμματα. Όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, καλά γνωρίζοντες τα θέματα πληρωμών και του ΟΣΔΕ, με το που θα υπογράφεται η απόφαση στο ΥπΑΑΤ σε λίγο διάστημα θα γίνεται και η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού έχουν βγει οι λίστες με τους δικαιούχους. Σημειωτέον ότι από το μπάτζετ κάθε προϊόντος ένα 10% μένει ως κάβα για να χρησιμεύσει μετέπειτα σε τυχόν ανακατανομή, μετά το πέρας των ενστάσεων εκ μέρους των παραγωγών.

Οι τιμές των συνδεδεμένων θυμίζουμε θα οριστικοποιηθούν σε κάθε περίπτωση με τις υπουργικές αποφάσεις

Όσον αφορά στις ημερομηνίες τώρα, το πιο πιθανό είναι η μεγάλη αυτή πληρωμή να γίνει την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα προς το τέλος της. Προγραμματίζεται δε να πληρωθούν μαζί με τις συνδεδεμένες και υπόλοιπα ενιαίας όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος εδώ και αρκετές ημέρες, σε δικαιούχους παραγωγούς, που έμειναν εκτός για διάφορους λόγους, από τις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Στόχος των επιτελών του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στο μεγάλο αυτό πακέτο να συμπεριληφθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το σκληρό σιτάρι, που σημειωτέον αναμένεται μάλλον αυξημένη από πέρσι, για τα τεύτλα που θα είναι επίσης αυξημένη, τα βρώσιμα όσπρια, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τους καρπούς με κέλυφος, τα σανοδοτικά ψυχανθή και τέλος τα μήλα.

Μπίκας Αλέξανδρος
 
πηγή: agrotypos.gr