Διεύρυνση κριτηρίων για μειονεκτικές περιοχές εξήγγειλε ο Αραχωβίτης

Τη διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του κανονισμού, θα προστεθούν στο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχει σημαντική έκταση βοσκοτόπων καθώς και άλλα δημοτικά διαμερίσματα με παραγωγικότητα μικρότερη του 100% του εθνικού μέσου όρου. Ειδικότερα επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διαδικασία οριοθέτησης αφού διαπιστωθούν ότι υπάρχουν περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν βιοφυσικούς περιορισμούς, διευρύνουμε τα κριτήρια, προκειμένου να εξετάσουμε αν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί έχουν αρθεί προς όφελος της γεωργικής δραστηριότητας. Δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη της κτηνοτροφίας, προχωράμε στην ενσωμάτωση δημοτικών διαμερισμάτων στο «χάρτη» των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τα οποία διαθέτουν σημαντική έκταση βοσκοτόπων. Επιπλέον προχωράμε και στην ενσωμάτωση των δημοτικών διαμερισμάτων των Νομών που η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλότερη του εθνικού μέσου όρου».

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών.  Επιπλέον,  ξεκαθάρισε ότι «τα κριτήρια του κανονισμού είναι συγκεκριμένα και πρέπει σε αυτά να κινηθούμε, γιατί αν στείλουμε κάτι διαφορετικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσει πίσω, δεν θέλουμε να κάνουμε κίνηση εντυπωσιασμού».

Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης μέλημα του ΥΠΑΑΤ είναι η στήριξη των περιοχών που έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης και διευκρίνισε  ότι ούτε οι συνολικοί πόροι της εξισωτικής αποζημίωσης θα μειωθούν, αλλά ούτε και οι συνολικές εκτάσεις των μειονεκτικών περιοχών.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση του Β.Κεγκέρογλου:

 «Να επανεξεταστεί η στρεβλή εφαρμογή των κριτηρίων και να μην εξαιρεθούν οι περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση για το 2019 και μετά».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου κ.Β.Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μη χάσει κανένας παραγωγός, λόγω αλλαγής κριτηρίων, την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούται.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου, τόνισε καταρχήν ότι η αλλαγή των κριτηρίων δεν αφορά το 2018 για το οποίο η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει κανονικά την εξισωτική αποζημίωση.

Στη συνέχεια  αναφέρθηκε στην ανησυχία, που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η μείωση των περιοχών, οι παραγωγοί των οποίων δικαιούνται αποζημίωσης και  είναι  58 περιοχές της Κρήτης που προτείνεται να μην λαμβάνουν εξισωτική  από το 2019 και μετά λόγω στρεβλής εφαρμογής των κριτηρίων του κανονισμού της Ε.Ε.

Ζήτησε επίσης την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζοντας ότι η μελέτη που έγινε, δεν λαμβάνει υπόψη της γεωμορφολογικά κριτήρια αλλά και τις συνθήκες ξηρασίας και  λειψυδρίας που επικρατούν στο νησί και οδηγούν ακόμη και σε ερημοποίηση πολλές περιοχές.

Επιπλέον ο Κ.Κεγκέρογλου υποστήριξε πως δεν έπρεπε να γίνει η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών για τη Κρήτη για 2 κυρίως λόγους:

- Η Κρήτη, όπως προανέφερα είναι ούτως ή άλλως στη πρώτη γραμμή της ερημοποίησης λόγω της κλιματικής αλλαγής

- Είναι νησί και ενώ έχετε δηλώσει ότι όλα τα νησιά παραμένουν ως έχουν, εσείς αποχαρακτηρίζεται 58 περιοχές της. Η Κρήτη δεν είναι νησί τελικά;

Ο κ. Υπουργός λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε στη προσπάθεια να μειωθούν οι περιοχές που μένουν εκτός εξισωτικής από τη μελέτη με τη προσθήκη δύο κριτηρίων που αφορούν τις ζώνες, αλλά παραδέχθηκε ότι πάλι θα μείνουν εκτός εξισωτικής κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ δήλωσε ότι το 2019 και το 2020 οι εξισωτικές θα καταβληθούν με σταδιακή απομείωση.

Στη δευτερολογία του, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε εξηγήσεις από τον Υπουργό για τη σταδιακή απομείωση και αν ισχύουν όσα δήλωσε, μάλλον οι περιοχές της Κρήτης που τελικά θα μείνουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης είναι πολλές.

«Όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα οικονομικό. Για φέτος στο ταμείο υπάρχουν 1 δις 100 εκ Ευρώ περίπου για να πληρωθεί η εξισωτική από τα οποία 950 εκ είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι».Για το 2019 και το 2020 που είναι εντός του τρέχοντος προγράμματος από ποια χρήματα θα πληρωθεί;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Υπουργός  δεν απάντησε για την ύπαρξη ή όχι χρηματοδότησης για το 2019 αλλά ούτε αναφέρθηκε στις περιοχές της Κρήτης που εκτιμά ότι θα μείνουν εκτός εξισωτικής, θέμα για το οποίο παρέπεμψε στο τέλος του 2018.

πηγη: agronews.gr