Δεδομένη η παράταση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Ιουνίου, αναστολή των αιτήσεων για δύο εβδομάδες

Την αναστολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για δύο εβδομάδες αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 15 Ιουνίου, σε συνέχεια και της σχετικής διαδικασίας που ακολουθεί η Ιταλία στο πλαίσιο θωράκισης κατά του νέου κορωνοϊού.

Την αναστολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η παράταση τουλάχιστον για ένα μήνα της περιόδου υποβολή των δηλώσεων -δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου αντί για τις 15 Μαίου που είναι η προθεσμία κάθε χρόνο- κάτι που εξασφάλισε ήδη η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά από σχετικό αίτημά της στην Κομισιόν.

 Με το μέτρο αυτό η Κομισιόν θέλει να ανακουφίσει εν μέρει την αγωνία των Ιταλών αγροτών, που έχουν δει όλες τις δουλειές τους - γραφειοκρατικές και μη - να μένουν πίσω, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα τους.

Η είδηση προήλθε από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου, σε αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής της Ιταλίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εκτός από την επέκταση της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και σε μια σειρά από άλλα αιτήματα της ιταλικής κυβέρνησης, που αφορούν τις εκκρεμείς πληρωμές των ενισχύσεων του 2019, καθώς και τη χρηματοδότηση των αγροτικών προγραμμάτων.

«Έχουμε καλά νέα», δήλωσε η υπουργός, Teresa Bellanova, «μία θετική ανταπόκριση στα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η στήριξη της διατροφικής αλυσίδας αυτή τη στιγμή είναι θεμελιώδους σημασίας. Για την Ιταλία και για την Ευρώπη.».

Άμεση διακοπή δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητούν οι φορείς ΑΛΦΑ

Νωρίτερα, την άμεση επέμβαση του Υπουργείου Υγείας, της κυβέρνησης και στην έσχατη περίπτωση ακόμα και του Πρωθυπουργού για την αποφυγή πανδημίας στη χώρα  λόγω του κορωνοϊού, με άμεση διακοπή του συστήματος δηλώσεων ΟΣΔΕ για τουλάχιστον 14 ημέρες και όσο χρειαστεί ζητούσε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ).

Στην επιστολή, τονίζουν πως 600.000 γεωργοί σε όλη την Ελλάδα, με το 70% αυτών να βρίσκονται σε ηλικία άνω των 55 ετών, δηλαδή άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ μέσω πιστοποιημένων ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων). Πρόκειται για επιχειρήσεις με υπαλλήλους, οι οποίοι βάσει του δελτίου τύπου του ΥΠΑΑΤ, είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο, με τους πελάτες τους με φόβο την εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού.

agronews.gr