Χρήσιμες πληροφορίες για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο

Χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία κρίσιμα να τα γνωρίζει ο κάθε πολίτης, δημοσίευσε η ΑΝΑΤΟΛΗ. Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στο Νομό Λασιθίου, Γιάννης Αλαβάνος, «είναι στοιχεία εξαιρετικά χρήσιμα, γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι πρέπει να πληρώσει για να κάνει τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου του για την υπόδειξη των ορίων, ενώ του υποδεικνύομε ότι μπορεί να το κάνει δωρεάν. Αν θέλει να απευθυνθεί σε κάποιους ειδικούς επαγγελματίες, είναι καθαρά δική του απόφαση και επιλογή, αλλά στην ουσία δεν απαιτείται».

Όπως αναφέρεται και παρακάτω, σήμερα το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοινώνει τη χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο ο καθένας που διαθέτει «έξυπνο κινητό τηλέφωνο» (smartphone). Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «myktimapoints» ο ιδιώτης μπορεί να εντοπίσει τα όρια του ακινήτου του και να επισυνάψει στη δήλωση του μόνο το όνομα του ακινήτου που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη χρήση της. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα www.ktimalasithi.gr. Μεταβαίνοντας ο ιδιοκτήτης στο χωράφι του, ανοίγοντας την εφαρμογή εμφανίζεται ο χάρτης της περιοχής με το ακίνητό του και αναγνωρίζοντάς το μπορεί να μετακινήσει μια ηλεκτρονική «πινέζα» για να «χτυπήσει» με εξαιρετική ακρίβεια  τα όρια του ακινήτου χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται στη θέση κάθε «χτυπήματος», όταν μάλιστα είναι δυσπρόσιτα για διάφορους λόγους.

 Η περίπτωση παράτασης

Ήδη συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία δήλωσης των ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και η προθεσμία που είχε οριστεί λήγει στις 17 Μαρτίου.

Ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας στην ερώτηση, είπε ότι η καταγραφή προχωρά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα… Η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων είναι μεν αργή αλλά κάθε μέρα που περνά ο ρυθμός αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλαβάνος θεωρεί πιθανή την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αλλά και αυτό όχι πάνω από τρεις επιπλέον μήνες, αφού έτσι ορίζει ο σχετικός νόμος.

Πώς να δηλώσετε τα όρια της ιδιοκτησίας σας ακόμα και αν δεν έχετε τοπογραφικό διάγραμμα:

Τρεις είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του συστήματος εγγραφών στο Κτηματολόγιο και αυτού των Υποθηκοφυλακείων. Το Κτηματολόγιο συνδυάζει την νομική με την χωρική πληροφορία, καταγράφοντας με σύγχρονο τρόπο όλες τις ιδιοκτησίες και τα δικαιώματα πάνω σε αυτές. Είναι σύστημα ταυτόχρονα προσωποκεντρικό και κτηματοκεντρικό, καθώς η αναζήτηση μπορεί να γίνει με βάση το πρόσωπο (όπως στο Υποθηκοφυλακείο), αλλά και με το ακίνητο. Η κτηματολογική βάση διασφαλίζει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του ακινήτου και την πρόσβαση του πολίτη σε αυτά.

Αναγκαίο, όπως γίνεται αντιληπτό, χαρακτηριστικό του κτηματολογίου είναι η οριοθέτηση των ακινήτων πάνω στα οποία εδράζονται δικαιώματα. Πώς γίνεται αυτό; Με την υπόδειξη των ορίων. Ποιανού είναι η ευθύνη υπόδειξης; Του ιδιοκτήτη. Αλλά, ανάλογα με τα έγγραφα που διαθέτει, την προσωπική γνώση των ορίων, την άνεση να χειρίζεται εφαρμογές στο διαδίκτυο ή στο κινητό τηλέφωνο, η διαδικασία υπόδειξης μπορεί να είναι πανεύκολη και χωρίς τη βοήθεια κανενός έως να καθιστά απαραίτητη την προσφυγή στις γνώσεις κάποιου ειδικού ή γνώστη των ορίων.

* Από τους ιδιοκτήτες που ξέρουν τα όρια του ακινήτου τους:

– Όσοι έχουν συμβόλαιο με τοπογραφικό διάγραμμα αρκεί και μόνο να το καταθέσουν με τη δήλωση τους.

– Όσων τα όρια της ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο διάγραμμα, πχ αναδασμού, διανομής, συνεταιρισμού, αρκεί και μόνο να το δηλώσουν διευκρινίζοντας ποια είναι η δική τους ιδιοκτησία από το σύνολο των εμφανιζομένων σε αυτό. Αν έχουν απόσπασμα ή όλο το σχεδιάγραμμα, σκόπιμο είναι να το καταθέσουν μαζί με την δήλωσή τους.

– Όσοι διαχειρίζονται καλά το διαδίκτυο και μπορούν να διαβάσουν χάρτες, σαν αυτούς του κτηματολογίου, της Google ή άλλων εταιρειών (ίδιους με αυτούς που αναζητούν τη διεύθυνση ενός σπιτιού που θέλουν να πάνε) μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ www.ktimatologio.gr, στην υπηρεσία ΘΕΑΣΗ, να σχεδιάσουν τα όρια της ιδιοκτησίας, να την εκτυπώσουν και να την επισυνάψουν στη δήλωση τους.

– Εναλλακτικά οι ίδιοι, εφόσον διαθέτουν έξυπνο κινητό (smartphone), μπορούν να κάνουν χρήση της εφαρμογής myktimapoints, που έχει ειδικά σχεδιασθεί για το κτηματολόγιο στο Λασίθι, να εντοπίσουν μέσω αυτής τα όρια του ακινήτου τους και να επισυνάψουν στη δήλωση τους μόνο το όνομα του ακινήτου που έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη χρήση της. Οδηγίες υπάρχουν στην ίδια την εφαρμογή και αναλυτικότερες στην ιστοσελίδα www.ktimalasithi.gr

-Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις παραπάνω δυνατότητες του διαδικτύου ή της κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν έχουν εξοικείωση, ίσως έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που έχει τις γνώσεις και τη βούληση να τους βοηθήσει στην καταγραφή των ορίων του ακινήτου τους.

– Σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσφύγουν στις εξειδικευμένες γνώσεις των στελεχών των κτηματολογικών γραφείων που, για λογαριασμό του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, δέχονται δηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στη Νεάπολη, στη Σητεία, στο Τζερμιάδο, στην Αθήνα (πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τη διαδικασία στο τηλέφωνο 801 10 10 800 και στην ιστοσελίδα www.ktimalasithi.gr). Στα γραφεία, με χρήση του υλικού και του λογισμικού που υπάρχει, το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσουν τα προσδιορίσουν το ακίνητο τους, και αρκεί αυτό.

Στα γραφεία συλλογής δηλώσεων υπάρχουν μεγάλης ευκρίνειας ορθοφωτοχάρτες (χάρτες που παράγονται από φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από εναέρια μέσα) με χρόνο σύνταξης το 2018, για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνει η περιοχή που συντάσσεται κτηματολόγιο στο Λασίθι. Είναι αρκετά εύκολο να προσδιορίσει κάποιος τα όρια της ιδιοκτησίας του, εφόσον είναι εντός οικισμού.

Επίσης υπάρχουν ορθοφωτοχάρτες, με σχετικά πρόσφατο χρόνο σύνταξης και ευκρίνεια μεγαλύτερη αυτής που συντάχθηκε το κτηματολόγιο έως τώρα σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν το σύνολο της έκτασης όπου συντάσσεται το κτηματολόγιο στο Λασίθι.

Τέλος, υπάρχει το «προκαταρκτικό υπόβαθρο του κτηματολογίου» που συντάχθηκε το 2018, το οποίο καλύπτει όλη την έκταση που γίνεται το κτηματολόγιο, και εμφανίζονται ιδιοκτησίες. Τα όρια τους έχουν χαραχθεί είτε με αξιοποίηση και αξιολόγηση προγενέστερων εργασιών, όχι απόλυτα αξιόπιστων ή της ακρίβειας που απαιτείται σήμερα για το Κτηματολόγιο, είτε με βάση όρια εμφανή στους ορθοφωτοχάρτες. Κατά συνέπεια, οι  ιδιοκτησίες εμφανίζονται κατά πιθανολόγηση,  με κατ’εκτίμηση όρια.

Ο σχετικός χάρτης με τις ιδιοκτησίες για κάθε προκαποδιστριακό ΟΤΑ έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.ktimalasithi.gr όπου αναφέρεται: «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΩΝ Στην εφαρμογή εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα πιθανολογούμενα όρια γεωτεμαχίων.
Πατώντας εντός του περιγράμματος κάθε ενδεικτικού γεωτεμαχίου εμφανίζεται ο προσωρινός ΚΑΕΚ, το εμβαδόν και η περίμετρος του. Εάν το δικαίωμα, που θέλετε να δηλώσετε, προσδιορίζεται σε σχέση με το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο, τότε αρκεί η δήλωση του προσωρινού ΚΑΕΚ για τον εντοπισμό στο γραφείο κτηματογράφησης. Η ακριβής θέση, όρια και εμβαδόν θα προσδιορισθούν σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία της δήλωσης.
Για τον καθορισμό των ενδεικτικών ορίων των γεωτεμαχίων λήφθηκαν υπόψη, κατά σειρά αξιοπιστίας:

– Οι πράξεις εφαρμογής

– Τα διαγράμματα αναθεώρησης σχεδίων πόλεων

– Οι κτηματογραφήσεις

– Οι απαλλοτριώσεις

– Οι αυτοψίες

– Λοιπές Διοικητικές πράξεις

– Τα διαγράμματα προσωρινού κτηματικού χάρτη (1973)

– Τα θεματικά μητρώα αγροτικών εκμεταλλεύσεων

– Χάρτες και διαγράμματα ΓΥΣ

– Τα διαγράμματα των αιγιαλών.

Δεν θεωρούνται αξιόπιστα για τις ανάγκες του Κτηματολογίου, τα δεδομένα των διαγραμμάτων του προσωρινού κτηματολογίου και των θεματικών μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Περιλαμβάνουν στοιχεία που μπορεί να είναι πολύ υποβοηθητικά για τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών, αλλά αυτές θα πρέπει να δηλωθούν με τρόπο που γίνεται αποδεκτός, όπως πχ είτε με νέο τοπογραφικό, είτε πάνω στη ΘΕΑΣΗ, είτε με τη χρήση της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, είτε με υπόδειξη σε ένα γραφείο κτηματολογίου

* Από τους ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τα όρια των ακινήτων τους:

Όλοι θα πρέπει να εξαντλήσουν τη δυνατότητα κάποιος άλλος να ξέρει τα όρια της ιδιοκτησίας τους. Εφόσον υπάρχει, τότε, με τη συνεργασία και τη βοήθεια του, εντάσσονται στην προηγούμενη κατηγορία.

Εάν δεν υπάρχει, μπορεί να αναζητηθεί στα γραφεία που συλλέγουν δηλώσεις ιδιοκτησίας η ύπαρξη στοιχείων για τη θέση του ακινήτου, που θα αφορούν προκατόχους του ακινήτου.

Τελικά, εάν δεν βρεθεί κανένα στοιχείο, είναι στην επιλογή του ιδιοκτήτη εάν θα δηλώσει το ακίνητο, πρώτο γιατί, εάν το εντοπίσει μελλοντικά θα μπορεί νομικά να βασισθεί στη δήλωσή του και δεύτερο, από τεχνικής άποψης, εφόσον στην πραγματικότητα η σύνταξη του κτηματολογίου έχει τη λογική παζλ, υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν τα όρια της ιδιοκτησίας του σε συνάρτηση με τις δηλώσεις των άλλων ιδιοκτητών. Όσο, όμως, δεν εντοπίζεται, δεν θα εγγραφεί στο κτηματολόγιο.

Όλες οι περιπτώσεις οι οποίες  αναφέρθηκαν παραπάνω δεν έχουν κανένα κόστος για τον προσδιορισμό των ορίων των ακινήτων, όπως ακριβώς απαιτούνται κατά την υποβολή της δήλωσης στο κτηματολόγιο.

(Βέβαια είναι στην επιλογή του κάθε ιδιοκτήτη να συνεργασθεί με επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την αρμοδιότητα να συντάσσουν τοπογραφικό διάγραμμα ή να προσδιορίζουν τα όρια του ακινήτου κατά ισοδύναμο τρόπο (πάντα για τις απαιτήσεις του κτηματολογίου), είτε γιατί υπάρχουν δυσκολίες στον καθορισμό των ορίων, είτε γιατί θέλει να έχει υψηλού επιπέδου ακρίβεια, είτε γιατί δεν θέλει να διαθέσει χρόνο. Στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των  περιπτώσεων η επιπλέον καταβολή δαπάνης αφορά μια προσωπική  επιλογή και όχι ένα αναπόφευκτο κόστος.)

ΠΗΓΗ:www.anatolh.com