Αποσύνδεση ασφάλισης από εισόδημα, εκτός οι εισφορές αγροτών

Ένα νέο σύστηµα ασφαλιστικών εισφορών, µε πιθανή την αποσύνδεση του υπολογισµού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδηµα για 1,4 εκατοµµύρια µη µισθωτούς, ανάµεσα τους και αγρότες φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Στις σκέψεις είναι να θεσµοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα µε δηµοσιονοµικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδηµάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεµβάσεις στο ασφαλιστικό θα πρέπει να αναµένονται µετά τη δηµοσίευση των πολυαναµενόµενων αποφάσεων της Ολοµέλειας του ΣτΕ για τη συνταγµατικότητα του νόµου Κατρούγκαλου.

Σηµειωτέον ότι οι παρεµβάσεις στις εισφορές των µη µισθωτών είναι διαφορετικό κεφάλαιο από το σχέδιο για σταδιακές µειώσεις των εισφορών στη µισθωτή απασχόληση, που αναµένεται να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2020

Τα σενάρια αλλαγών

Έτσι, υπό επεξεργασία και σε φάση εντατικής µελέτης βρίσκονται διάφορα σενάρια, µε κυρίαρχη τη λογική ανεξαρτητοποίησης των εισφορών από το δηλωθέν εισόδηµα και ως εκ τούτου εξετάζεται:

Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των µη µισθωτών από τη φορολογική βάση. Στόχος είναι οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδηµα.

Μείωση του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήµερα για το ασφαλιστέο εισόδηµα και θέσπιση ενός χαµηλότερου ανώτατου ορίου.

Κατάργηση της ρύθµισης, µε την οποία οι εισφορές του προηγούµενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδηµα της επόµενης χρονιάς.

Μειούµενα τα έσοδα ΕΦΚΑ

Εξάλλου, δεν θεωρείται τυχαίο πως τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους µη µισθωτούς βαίνουν µειούµενα την τελευταία τριετία. Μάλιστα, το 2017, πρώτη χρονιά εφαρµογής του νέου συστήµατος, εισπράχθηκαν συνολικά 1,744 δισ. από τους µη µισθωτούς. Το 2018 οι εισπράξεις έπεσαν στο 1,5 δισ., ενώ στοιχεία του 8µήνου δείχνουν πως οι εισπράξεις κινούνται κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:agronews.gr