Μαζί με το τσεκ υπόλοιπα εξισωτικής, τρέχει η απονιτροποίηση

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, πρόκειται να γίνει η πληρωμή των 40 εκατ. ευρώ, στους δικαιούχους του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου 10.1.04 που αφορά την Απονιτροποίηση, εκτιμά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μιλώντας στο Agronews, στο περιθώριο εκδήλωσης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσαλλονίκης, για την έναρξη υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος «Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», στο οποίο μετέχουν εννέα χώρες της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε, ακόμη, πως αυτές τις ημέρες μπαίνουμε στην τελική ευθεία ενός μήνα που θα περιλαμβάνει διάφορες πληρωμές για τους παραγωγούς.

«Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η πληρωμή του εναπομείναντος 30% του τσεκ και του 100% του πρασινίσματος, πριν από τα Χριστούγεννα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα είναι να επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει και να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν τα χρήματά τους. Υπό αυτή την έννοια, αν πάμε και 2-3 ημέρες πίσω, δεν είναι το μείζον».

Στο μεσοδιάστημα από σήμερα μέχρι και την πληρωμή της μεγάλης δόσης των Χριστουγέννων, ο κ. Αραχωβίτης μας είπε πως θα μπουν σε μια σειρά εκκαθαρίσεων προγράμματα από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα οι εξισωτικές.

 

Κοινό brand name με σήμανση γεωγραφικής ένδειξης στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας

Σε σχέση τέλος με το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου για το δίκτυο αγροτικών προϊόντων της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινού brand name, με σήμα γεωγραφικής ένδειξης, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε πως το ΥπΑΑΤ θα μπορούσε να παίξει το ρόλο «ομπρέλας» και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή τόσο με τις δομές του, όσο και στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων προς περαιτέρω στήριξή του.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη δράση, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ελαιόλαδο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις χώρες της Ανατολής, το κρασί, τα αρωματικά φυτά και τα φαρμακευτικά υποπροϊόντα που παράγονται από αυτά, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τα πυρηνόκαρπα και τα οπωροκηπευτικά.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κινούνται οι επιμέρους πληρωμές, «αγκάθια» με την προετοιμασία εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης

Κινούνται οι επιμέρους πληρωμές (βιολογική κτηνοτροφία, απονιτροποίηση, Κομφούζιο, ζιζανιοκτονία ορυζώνων, διατήρησης των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων).
 

Ωστόσο, μεγάλες δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν με την προετοιμασία της διαδικασίας για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Το μείζον ζήτημα δείχνει να είναι η αναντιστοιχία με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, στη βάση των οποίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει όλο αυτό το διάστημα προσπάθειες προκειμένου οι απώλειες στις ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και σε λιγότερους δικαιούχους αλλά την ίδια ώρα ούτε οι δασικοί χάρτες αλλάζουν ούτε τα συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα.

Για το θέμα των πληρωμών των γεωργοπεριβαλλοντικών μίλησε στο Agronews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης τονίζοντας: «Οι πληρωμές των προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένης και της Απονιτροποίησης έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Και πρόσθεσε: «όλο αυτό το διάστημα μετά την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος εντοπίζουμε τα προβλήματα και τα επιλύουμε. Ουσιαστικά ότι στοιχεία παίρνουμε από τα δασαρχεία τα βάζουμε στο σύστημα προκειμένου να γίνουν σωστά και χωρίς προβλήματα οι πληρωμές».

Ακολουθεί άρθρο του Γεώργου Δημόκα, πρώην Καθηγητή ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνου μελετητή – γεωργικού σύμβουλου, Διευθύνων Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας:


Πρόβλημα στην πληρωμή Βιολογικής Γεωργίας και Μείωσης της Ρύπανσης Νερού λόγω Δασικών

 

Η πληρωμή δύο εκ των κυριοτέρων γεωργό-περιβαλλοντικών προγραμμάτων έφτασε και η αναμονή των περισσοτέρων παραγωγών είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Παρόλα αυτά η επικείμενη πληρωμή και των δύο προγραμμάτων θα επιφυλάσσει άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι Αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πρόκειται εκ νέου να πληρωθούν για όλες τις εμπλεκόμενες εκτάσεις στην περίπτωση που η έκταση των δασικών ανά αγροτεμάχιο ξεπερνά σε ποσοστό το 3% της προσδιορισθείσας έκτασης.

Η αρχή του προβλήματος έγκειται στο χάρτη που χρησιμοποιεί η αρμόδια αρχή για την πληρωμή των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χρησιμοποιήσει και σε αυτή την πληρωμή το χάρτη με τον οποίο έγινε και η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης. Ο χάρτης αυτός έχει δεδομένα ανάλογα της ημερομηνίας μερικής κύρωσής του σύμφωνα με το γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει και αναφέρονται χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2017. Για το λόγο αυτό ενδεχόμενες αιτήσεις παραγωγών που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών δεν θα ληφθούν προς το παρόν υπόψη.

Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι ότι στη συγκεκριμένη πληρωμή το αγροτεμάχιο αφαιρείται ολόκληρο αν η εμπλεκόμενη λόγω Δασικών έκταση ξεπερνά το 3%. Σε περίπτωση δηλαδή που το κομμάτι του δασικού του αγροτεμαχίου είναι μεγαλύτερο του 3% ο παραγωγός δεν πληρώνεται καθόλου για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Αν για παράδειγμα ένα από τα ενταγμένα αγροτεμάχια του παραγωγού έκτασης 50 στρεμμάτων έχει 1,49 στρέμματα πρόβλημα με τα δασικά πληρώνεται κανονικά, ενώ αν η εμπλοκή των δασικών ανέρχεται στα 1,51 στρέμματα αφαιρείται όλο το αγροτεμάχιο των 50 στρεμμάτων από την πρώτη πληρωμή.

Παράλληλα ο παραγωγός σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, θα πρέπει να καλύπτει και την ποσοστιαία αναλογία μεταξύ ποτιστικών και ξηρικών καλλιεργειών καθώς και μέρος του συνόλου ως αγρανάπαυση ή πρασίνισμα μέσω των ψυχανθών για την περίπτωση του προγράμματος της Μείωσης της Ρύπανσης Νερού. Λάθος πιθανώς θα προκύψει και από «κόψιμο» αγροτεμαχίων που μπορεί να επηρεάζουν τους παραπάνω όρους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η επικαιροποίηση των χαρτών που θα αποστείλουν οι Διευθύνσεις Δασών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα οδηγήσουν στην πλήρη πληρωμή όλων των παραγωγών κατά την αποπληρωμή του πρώτου έτους και για τα δύο προαναφερθέντα προγράμματα το μήνα Ιούνιο ενώ ταυτόχρονα θα αποσβέσουν τόσο μειώσεις όσο και κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά την πρώτη πληρωμή. Τα παραπάνω βεβαίως θα αφορούν όσους παραγωγούς πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν ενέργειες που αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα και αφορούν τα αιτήματα εξαγοράς, έγκρισης επέμβασης οι οποίες και θα ενσωματωθούν στους χάρτες που θα επικαιροποιούνται και κατά τη διάρκεια του έτους 2019 καθώς και αγροτεμάχια επικοιστικά, αναδασμών, διανομών που δεν έχουν ενσωματωθεί έως και σήμερα στους χάρτες.

Σημαντικό νέο που πρέπει να σας αναφέρουμε είναι ότι οι χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν την πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες προ των Χριστουγέννων, είναι ήδη διαφορετικοί και επικαιροποιημένοι σε σχέση με αυτούς της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης. Μάλιστα τα δεδομένα τα οποία φέρουν, αφορούν αιτήματα των παραγωγών που πραγματοποιήθηκαν έως και την 21η Νοεμβρίου του 2018.

πηγη: agronews.gr