ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΤΩΝ

Επειδή σήμερα Παρασκευή 30 Ιανουαρίου οι αγρότες της Πιερίας κατακλίστηκαν από μηνύματα από κάποιους επιτήδειους πως πρέπει να περάσουν από ένα συγκεκριμένο γραφείο για να υπολογιστούν και να παραλάβουν τα δικαιώματα, προσκομίζοντας μάλιστα και το εκκαθαριστικό της εφορίας. Η Κοινοπραξία Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας και  η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών ΠΕΣΚΟ - ΣΠΕΚΟ Βροντούς, ως πιστοποιημένοι φορείς καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης και εξαπάτησης των παραγωγών από όπου και αν προέρχεται και ενημερώνουν υπεύθυνα όλους τους αγρότες. 

1ον Ο υπολογισμός των δικαιωμάτων   θα γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε αυτούσια την παράγραφο 4 του άρθρου 4 της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ την υπ’ αριθμό. 16222/29-01-2015 που υποχρεώνει τους πιστοποιημένους φορείς της χώρας να την εφαρμόσουν ώστε να μην εξαπατούνται οι αγρότες.

Άρθρο 4 «Αναρτήσετε σε όλες τις σταθερές εγκαταστάσεις του Φορέα σας και ειδικότερα στους χώρους υποδοχής των αγροτών, ανακοίνωση στην οποία να αναφέρεται ρητώς ότι αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ  (σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπ’ αριθμ. 104/7056/21-01-2015 ΥΑ).  Δεδομένου ότι, για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τόσο η προσδιορισθείσες εκτάσεις έτους 2015 όσο και η αξία των δικαιωμάτων, όπως  καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση διασταυρωτικών ελέγχων των μεταβιβάσεων έτους 2014, υπολογισμός που ενδεχομένως πραγματοποιείται από τρίτους εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται έγκυρος και καμία ευθύνη δεν φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ επ’ αυτού.

2ον Το εκκαθαριστικό της εφορίας δεν έχει καμία σχέση με τον υπολογισμό των δικαιωμάτων, είναι όμως το απαραίτητο έγγραφο που κατοχυρώνει το δικαίωμα του παραγωγού να επιλέξει τον Φορέα που θα υποβάλει την δήλωση του ΟΣΔΕ.

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες πως έγινε μεγάλη προσπάθεια να καταργηθεί η επαίσχυντη εξουσιοδότηση του προηγούμενου χρόνου που στερούσε την ελεύθερη επιλογή φορέα για την υποβολή των αιτήσεων, ήταν ντροπή για τον παραγωγό με τον τρόπο που την επέβαλλαν κάποια συμφέροντα και εξακολουθούν με την ίδια λογική να θέλουν και πάλι να τους παγιδεύσουν.

Δεν κατάλαβαν φαίνεται ακόμα πως δεν μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς και για πολύ καιρό.

Λίγο σεβασμό στους αγρότες δε βλάπτει.

 

Κοινοπραξία Αγροτικών Καπνικών Συν/σμών Πιερίας- ΟΣΔΕ Συνεταιριστική